“Θεσμοθέτηση Επιτροπής για τον Καρκίνο του Μαστού” Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής
Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής κο Κωνσταντίνο Τασούλα απέστειλε η Europa Donna Hellas ζητώντας τη θεσμοθέτηση Υποεπιτροπής για τον Καρκίνο του Μαστού υπό την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Η Επιτροπή αυτή θα μεριμνήσει για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση κυρίως του νεανικού κοινού για τη σημασία της πρόληψης και του σωστού τρόπου ζωής στη μάχη ενάντια στον Καρκίνο του Μαστού καθώς και την προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων για την εισαγωγή προγράμματος δωρεάν πληθυσμιακού μαστογραφικού ελέγχου για όλες τις ελληνίδες πάνω από 40 ετών, την ίδρυση και λειτουργία Εθνικού Μητρώου Καρκίνου, την ίδρυση και πιστοποίηση εξειδικευμένων διεπιστημονικών κέντρων μαστού σε όλη την ηπειρωτική και νησιωτική χώρα ως μέρος του δημόσιου συστήματος υγείας και άλλων σημαντικών θεμάτων όπως περιγράφονται παρακάτω.
Η επιστολή που κατατέθηκε :
Αθήνα, 7 Οκτωβρίου 2019
Προς τον: Αξιότιμο Κύριο Κωνσταντίνο Τασούλα , Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
Θέμα: Θεσμοθέτηση Επιτροπής για τον Καρκίνο του Μαστού στη Βουλή των Ελλήνων
Η Europa Donna Hellas, είναι μια ανεξάρτητη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση και είναι μέλος του Πανευρωπαϊκού Συνασπισμού κατά του Καρκίνου του Μαστού Europa Donna – The European Breast Cancer Coalition, με έδρα το Μιλάνο και συμμετοχή 47 κρατών – μελών.
Το πεδίο των δράσεών της αφορά στην αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού για τον Καρκίνο του Μαστού καθώς στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων των Ελληνίδων γυναικών για την σωστή πρόληψη, την άριστη θεραπεία και φροντίδα στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, την βελτίωση της συνεχούς εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας, την αύξηση της χρηματοδότησης της έρευνας, κλπ.
Ο Καρκίνος του Μαστού είναι ο πιο κοινός γυναικείος καρκίνος παγκοσμίως με περίπου 1 εκατομμύριο νέα περιστατικά και 411.000 θανάτους κάθε χρόνο. Στην Ευρώπη 1 στις 8 γυναίκες θα νοσήσει στη διάρκεια της ζωής της με τάση αυξητική για τις επόμενες δεκαετίες.
Η Ελλάδα παρουσιάζει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης και θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού στην Ευρώπη. Ωστόσο, ενώ τα ποσοστά αυτά φαίνεται να μειώνονται στη βόρεια και δυτική Ευρώπη, στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης, συνεχίζουν να αυξάνονται.
Τα μέλη της Europa Donna Hellas έχουν συμμετάσχει ενεργά σε κάθε πρόσκληση του Υπουργείου Υγείας, του ΚΕΕΛΠΝΟ και άλλων φορέων υγείας και είναι έτοιμα να συνεισφέρουν στην προσπάθεια βελτίωσης των υπηρεσιών και δομών υγείας.
Η EUROPA DONNA ΕΛΛΑΔΑΣ επιθυμεί να επιστήσει την προσοχή σας στις Δραστηριότητες της Οργάνωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα επιτεύγματα που έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια και την συμβολή της για την ψήφιση πολύ σημαντικών ψηφισμάτων σε φλέγοντα θέματα που αφορούν εκατομμύρια ασθενείς με καρκίνο του μαστού στην Ευρώπη:
Europa Donna The Breast Cancer Coalition: Δραστηριότητεςστο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Το 2003 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πέρασε ένα ψήφισμα για τον Καρκίνο του Μαστού και η Ευρώπη ήρθε ένα μεγάλο βήμα πιο κοντά στο στόχο της να εξασφαλίσει πως όλες οι γυναίκες έχουν δικαίωμα στην καλύτερη διάγνωση και θεραπεία ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους. Το ψήφισμα αυτό αναφερόταν με λεπτομέρεια στα διεθνή ποιοτικά standards που αφορούν σε όλα τα θέματα γύρω απο τον καρκίνο του μαστού όπως τα ποσοστά θνησιμότητας, η σωστή ανάγνωση της μαστογραφίας, και καλούσε τα κράτη μέλη να παρακολουθούν και να αναφέρουν την εξέλιξη στην επίλυση των θεμάτων στην κάθε χώρα ξεχωριστά με σκοπό να εξασφαλίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πρακτική εφαρμογή των ψηφισμάτων. Για την Europa Donna, το ψήφισμα αυτό ήταν το επιτυχημένο αποτέλεσμα της πολυετής και συνεχούς προσπάθειας διεκδίκησης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Τον Οκτώβριο του 2006, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε το νέο ψήφισμα για τον Καρκίνο του Μαστού του 2006 που αφορούσε και τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το νέο ψήφισμα του 2006 επανεπιβεβαίωσε τις αξιώσεις του πρώτου ψηφίσματος του 2003, ενσωμάτωσε επίσης και επιπλέον αιτήματα όπως, την ενίσχυση της έρευνας, προστασία της εργασίας για ασθενείς με καρκίνο του μαστού και Ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές για νοσηλευτές κέντρων μαστού.
Το 2010, πλειοψηφία ευρωβουλευτών υπέγραψαν την Γραπτή Διακήρυξη για τον καρκίνο του μαστού, που επιβεβαίωσε όλα τα θέματα που επικαλούνταν ταπρογενέστερα ψηφίσματα για τον καρκίνο του μαστού. Η Europa Donna πρωτοστάτησε στη διεκδίκηση της υπογραφής της Γραπτής Διακήρυξης για τον Καρκίνο του μαστού και πάλεψε σκληρά έτσι ώστε ο καρκίνος του μαστού να μείνει υψηλά στην ιεραρχία των θεμάτων υγείας για τις Ευρωπαίες γυναίκες. Δυστυχώς ακόμη και σήμερα τα προβλήματα είναι παρά πολλά και ακόμη υπάρχουν πολλές ανισότητες αναφορικά με την ποιότητα και πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης. Επίσης πολλοί από τους νόμους που έχουν ψηφιστεί και που αφορούν σε θέματα ιατρικών υπηρεσιών για γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού δεν έχουν πρακτικά εφαρμοστεί σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πρώτη την Ελλάδα που ακόμη έχει αποτύχει στο να εφαρμόσει την εφαρμογή στοιχειωδών υπηρεσιών όπως το screening, το μητρώο καρκίνου, και τα κέντρα μαστού.
Η Europa Donna εργάζεται σκληρά ώστε οι Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες να ενσωματωθούν στην Κρατική Πολιτική όλων των κρατών μελών και αυτό το επιτυγχάνει με την διοργάνωση διεθνών συνεδρίων, με τη διοργάνωση εκπεδευτικών σεμιναρίων και με τις εκδόσεις πολλών συγγραμάτων-οδηγιών που απευθύνονται στην θεσμική και στην ιατρική/επιστημονική κοινότητα και που μεταφράζονται σε όλες τις γλώσσες των κρατών μελών της, και διανέμονται σε όλα τα παραρτήματα στα 47 κράτη μέλη της Europa Donna.
Δραστηριότητες Κρατών Μελών σε επίπεδο Εθνικών Κοινοβουλίων-Αντίστοιχες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές
Σε πολλά απο τα κράτη μέλη της Europa Donna διεθνώς έχουν ξεκινήσει βουλευτικές επιτροπές σε εθνικό επίπεδο παρόμοιες με αυτήν του Ευρωπαίκού Κοινοβουλίου καθώς επίσης και εθνικές μη κυβερνητικές επιτροπές, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ιταλία, το Βέλγιο, την Πορτογαλία και την Λετονία με στόχο την ταχεία διεκπεραίωση των θεμάτων που αφορούν στον καρκίνο του μαστού.
Οι επιτροπές αυτές παίζουν ένα κυρίαρχο ρόλο στη μάχη που δίνεται σε κάθε μέλος κράτος να ακολουθήσουν πιστά τις κατευθυντήριες γραμμές που δίνονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για βελτίωση των υπηρεσιών υγείας που αφορούν στον Καρκίνο του μαστού.
Η Εισήγηση μας προς εσάς έχει σαν στόχο την πρόταση δημιουργίας της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον Καρκίνο του Μαστού.
Οι προσπάθειες της Europa Donna σε Ευρωπαίκό επίπεδο σε συνδυασμό με τις Εθνικές ομάδες των 47 κρατών μελών που εργάζονται ενωμένα, με μια φωνή για τα ίδια θέματα κατάφεραν μετά απο πολλά χρόνια να ασκούν ισχυρή επίδραση στους Ευρωπαίκούς Θεσμούς έτσι ώστε οι κατευθυντήριες γραμμές να γίνουν αποδεκτές και να εφαρμόζονται στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες. Δυστυχώς, παρόλο που ψηφίζονται οι νομοθεσίες απο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν εφαρμόζονται πρακτικά στην κάθε Ευρωπαίκή Χώρα, απαιτείται ισχυρή εθνική βούληση και σωστή ιεράρχηση προτεραιοτήτων καθώς επίσης και οικονομικοί πόροι έτσι ώστε να εφαρμοστούν τα ψηφίσματα αυτά.
Ευρωπαϊκό Σχέδιο Διαπίστευσης για υπηρεσίες Καρκίνου του Μαστού
Η Europa Donna εργάζεται σκληρά και ακατάπαυστα για να εξασφαλίσει οτι όλες οι γυναίκες στην Ευρώπη έχουν πρόσβαση στις καλύτερες υπηρεσίες υγείας και πως οι ιατρικές υπηρεσίες καρκίνου του μαστού ακολουθούν τα πρότυπα που περιγράφονται στις «Κατευθυντήριες Γραμμές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για διασφάλιση της ποιότητας στην διάγνωση και τον έλεγχο (screening) του καρκίνου του μαστού. Για τον λόγο αυτό πιέζει έντονα για την εφαρμογή ενός Ευρωπαϊκού πρωτοκόλλου διασφάλισης των υπηρεσιών υγείας που αφορούν στον καρκίνο του μαστού, και επιτέλους μετά απο επίπονη προσπάθεια το έργο αυτό έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά. Το European Commission Joint Research Center (JRC), σε συνεργασία με το European Commission Directorate-General for Health Consumers (DG SANCO) και άλλους φορείς στα ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη θα βοηθήσουν στον συντονισμό και τη βελτίωση των διαδικασιών πρόληψης, ελέγχου, και φροντίδας σε όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης δια μέσου εφαρμογής αρμονικών προτύπων «ποιοτικών και καλών» πρακτικών υγείας. Οι βραχυπρόθεσμες προτεραιότητες του έργου αυτού περιλαμβάνουν:
- Την διακρατική εφαρμογή του πρώτου εθελοντικού Ευρωπαϊκού Σχεδίου για τις υπηρεσίες Καρκίνου του Μαστού
- Την αναθεώρηση των κατευθυντηρίων γραμμών για τον έλεγχο (screening) του
καρκίνου του μαστού.
Προτάσεις της Europa Donna Hellas για τα θέματα που θα πρέπει η νεοσυστείσα Ελληνική Υποεπιτροπή της Βουλής να συζητήσει άμεσα και να προχωρήσουν σε νομοθεσία:
- Δημιουργία Εθνικού Αρχείου καταγραφής περιστατικών Καρκίνου του Μαστού.
- Αποζημίωση του γονιδιακού ελέγχου BRCA1&2, για τον κληρονομικό καρκίνο του μαστού.
- Σχέδιο πιστοποίησης όλων των κέντρων μαστού σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της EUSOMA.
- Πρόβλεψη αποκατάστασης των ασθενών μετά από μαστεκτομή για καρκίνο του μαστού.
- Εγκριση δαπάνης για αγορά ψηφιακών μαστογράφων στα περιφερικά νοσοκομεία ( 1-2 ανά νομό) και πρόβλεψη για ασφαλή διάγνωση των αποτελεσμάτων έιτε από έμπειρο ακτινοδιαγνώστη μαστού ή με αποστολή μέσω PAX, των αποτελεσμάτων κεντρικότερα.
- Σχέδιο πιστοποίησης όλων των απεικονιστικών κέντρων βάση όγκου μαστογραφιών που διενεργούνται και παλαιότητας/συντήρησης των μηχανημάτων.
- Πιστοποίηση Χειρουργών Μαστού σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες.
- Δημιουργία ακτινοθεραπευτικών κέντρων στην επαρχία (ένα κέντρο ανά νομό).
- Θεσμοθέτηση πληθυσμιακού ελέγχου (screening) των γυναικών άνω των 40 ετών.
Στο πλαίσιο της δράσης αυτής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και γνωρίζοντας την ευαισθησία που σας διακρίνει σε αυτό το σοβαρό κοινωνικό ζήτημα αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε, θα θέλαμε να σας προτείνουμε τη δημιουργία Υποεπιτροπής για τον Καρκίνο του Μαστού, υπό την επίβλεψη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Η Επιτροπή αυτή θα μεριμνήσει για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση κυρίως του νεανικού κοινού για τη σημασία της πρόληψης και του σωστού τρόπου ζωής στη μάχη ενάντια στον Καρκίνο του Μαστού καθώς και την προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων για την εισαγωγή προγράμματος δωρεάν πληθυσμιακού μαστογραφικού ελέγχου για όλες τις ελληνίδες πάνω από 40 ετών, την ίδρυση και λειτουργία Εθνικού Μητρώου Καρκίνου, την Ιδρυση και πιστοποίηση εξειδικευμένων διεπιστημονικών κέντρων μαστού σε όλη την ηπειρωτική και νησιωτική χώρα ως μέρος του δημόσιου συστήματος υγείας και άλλων σημαντικών θεμάτων όπως περιγράφονται παραπάνω.
Ελπίζουμε στη θετική σας ανταπόκριση,
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ελενα Κουντουρά
Πρόεδρος