Εκδηλώσεις, Τα νέα μας

“Ο Καρκίνος του Μαστού στην Ελλάδα σήμερα” – 2ο συνέδριο ασθενών που διοργάνωσε το ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ

Οι εργασίες του 2ουσυνεδρίου ασθενών «O καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα σήμερα», ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» στις 8 & 9 Μαρτίου 2024 με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Κατά τη διάρκεια των 2 ημερών διεξαγωγής συζητήθηκαν σημαντικά θέματα που αφορούν τον γενικό πληθυσμό, τις/τους ασθενείς με καρκίνο μαστού καθώς και φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση της ασθένειας στη χώρα μας.

Την εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου πραγματοποίησε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρία Στέλλα Κυριακίδου. Η κυρία Κυριακίδου αναφέρθηκε στις εμβληματικές πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού Σχεδίου για την Καταπολέμηση του Καρκίνου, όπως το Μητρώο Ανισοτήτων μεταξύ των κρατών μελών, μέσα από το οποίο φαίνεται πως στην Ελλάδα οι γυναίκες με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και εισόδημα προσέρχονται σε προγράμματα προσυπτωματικού ελέγχου 2 φορές περισσότερο από γυναίκες με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και εισόδημα. Μίλησε, επίσης, για την επικαιροποιημένη κατευθυντήρια σύσταση της ΕΕ,που έχει ως τελικό στόχο το 90% των δικαιούχων πολιτών στην ΕΕ να έχουν πρόσβαση σε προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο και καθορίζει τη μαστογραφία για γυναίκες 45-74 ετών, μέσα από προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου, με συγκεκριμένα κριτήρια. Τόνισε την αναγκαιότητα ύπαρξης εξειδικευμένων Διεπιστημονικών Κέντρων Μαστού που θα παρέχουν ολιστική φροντίδα,με απαραίτητη τη συμμετοχή εξειδικευμένων επιστημόνων για τη διασφάλιση της ψυχοκοινωνικής στήριξηςτων ασθενών, υπογραμμίζοντας πως η ολοκληρωμένη φροντίδα είναι το κλειδί στην αντιμετώπιση του καρκίνου.Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της ομιλίας της, ανακοίνωσε πως8 κράτη μέλη έχουν ήδη νομοθετήσει το «δικαίωμα στη λήθη», το οποίο επιτρέπει σε ασθενείς με καρκίνο να αφήσουν πίσω τους την ασθένεια μετά από κάποιο διάστημα, με στόχο να έχουν τα ίδια δικαιώματα με άτομα χωρίς εμπειρία καρκίνου, όπως π.χ. χρηματοπιστωτική ικανότητα.

Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, η κεντρική ομιλία του συνεδρίου, από την κυρία Μαριάννα Καραμάνου, Kαθηγήτρια Επιστημολογίας, Ιστορίας και Ηθικής της Ιατρικής, Ιατρική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α.,  ήταν αφιερωμένη στη συμβολή της γυναίκας στην εξέλιξη της ιατρικής.

Το Συνέδριο χαιρέτισαν

  • Η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», κυρία Παρασκευή Μιχαλοπούλου,
  • Η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» Ν. Αχαΐας, κυρία Αγγελική Στεφανάκη,
  • Η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού«Άλμα Ζωής» Ν. Θεσσαλονίκης, κυρία Κούλα Δερεκενάρη,
  • Η Πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), κυρία Ζένια Ζώρα-Σαριδάκη,
  • Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού (ΕΧΕΜ), κύριος Βασίλης Βενιζέλος,
  • Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Απεικόνισης Μαστού (ΕΕΑΜ), κύριος Κωνσταντίνος Κουφόπουλος,
  • Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Γυναικολογικής Εταιρείας Παθήσεων Μαστού (ΕΓΕΠΑΜ), κύριος Κωνσταντίνος Δημητρακάκης,
  • Ο Πρόεδρος της Ομάδας Ειδικού Ενδιαφέροντος για την Αποκατάσταση των Παθήσεων του Λεμφικού Συστήματος και των Οιδημάτων του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΟΕΕ-ΑΠΛΕΣΟ), κύριος Ευριπίδης Τριανταφύλλου,
  • Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), κύριος Γιώργος Καπετανάκης.

Η αντιπρόεδρος της Europa Donna Hellas κα Μιμή Μαρσέλλου συμμετείχε ως εισηγήτρια στην ενότητα :

Βελτίωση ποιότητας ζωής – Survivorship

Συντονισμός: Ελένη Λέκα

Ομιλητές/ριες: Μαρτίνα Ρεκατσίνα, Μιμή Μαρσέλλου, Ιωάννης Βασιλόπουλος, Δημήτρης Μαστοράκος

Σχολιασμός: Καλλιόπη Καλαϊτζή, Κυριακή Κοκονέζη, Φρόσω Πατσού, Μαρία Σκόνδρα

Η κυρία Μαρτίνα Ρεκατσίνα, MD, MSc, PhD, FFPMRCA, EDPM, Επίκουρη Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας, Α’ Αναισθησιολογική Κλινική στο Αρεταίειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, ΕΚΠΑ, στην ομιλία της έκανε λόγο για το πώς και πόσο αρνητικά επηρεάζει την ποιότητα ζωής και τη λειτουργικότητα των ασθενών η ύπαρξη πόνου,σημειώνοντας πως 30-40% των ασθενών εμφανίζει χρόνιο πόνο. Οι παράγοντες εμφάνισης χρόνιου πόνου σχετίζονται με το νεαρό της ηλικίας, την κατάθλιψη-άγχος, το κάπνισμα, την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, τιςσυννοσηρότητεςκαθώς και με γενετικούς παράγοντες. Ιδιαίτερα στις ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο μαστού, τα 2/3 αυτών εμφανίζουν νευροπαθητικό πόνο. Για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου προτείνεται το ψυχοκοινωνικό μοντέλο με τη διεπιστημονική ομάδα που αποτελείται από ειδικό ιατρό πόνου, ψυχολόγο, νοσηλευτή, φυσικοθεραπευτή, διατροφολόγο.

Η κυρία Μιμή Μαρσέλλου,PhD(c), MSc., PT, Φυσικοθεραπεύτρια Μυοσκελετικών Διαταραχών & Πυελικού Εδάφους,ανέφερε πως το 75% των ασθενών με καρκίνο μαστού εμφανίζουν σεξουαλικές διαταραχές και μέσα από την ομιλία της ανέδειξε το ζήτημα τουουρογεννητικούσυνδρόμουεμμηνόπαυσηςκαι πιθανούς τρόπους αντιμετώπισής του, όπως η φυσιοθεραπεία πυελικού εδάφους, η χρήση ενυδατικών κρεμών, κολπικών διαστολέων και η ψυχοσεξουαλική εκπαίδευση των ασθενών. Παράλληλα, τονίστηκε  η ανάγκη εκπαίδευσηςτων ογκολόγων για τη διάγνωση του συνδρόμου και τη διασύνδεση των γυναικών με τις  αρμόδιες ειδικότητες.

Ο κύριος Ιωάννης Βασιλόπουλος, Ιατρός Αναπαραγωγής, Μαιευτήρας-Χειρουργός-Γυναικολόγος, μάς μετέφερε μέσα από την ομιλία του τα πολύ αισιόδοξαδεδομένα από τον τομέα της μαιευτικής σχετικά με θέματαεγκυμοσύνης μετά τη διάγνωση με καρκίνο μαστού. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, οι γιατροί έχουν πλέον στη διάθεσή τους τις μεθόδους της υαλοποίησης – με υψηλό ποσοστό επιβίωσης των κυττάρων μετά την απόψυξη – και της κρυοσυντήρησης, που μπορεί να γίνει πλέον -υπό συγκεκριμένες συνθήκες – σε οποιαδήποτε ημέρα του κύκλου της γυναίκας, γεγονός  εξαιρετικά χρήσιμο για τη μείωση της αναμονής μεταξύ χειρουργείου και θεραπείας. Τέλος, αναφέρθηκε στη μεγαλύτερη μετα-ανάλυση έρευνας που έχει γίνει και αποδεικνύει ότι η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν έχει επίδραση και συσχέτιση με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού, εκτός από τις περιπτώσεις όπου υπάρχει μια συγκεκριμένη γονιδιακή μετάλλαξη και φέρνει  τη διάγνωση κατά 2,5 χρόνια νωρίτερα.

Ο κύριος Δημήτρης Μαστοράκος, MD, PhD, Πλαστικός Χειρουργός, μίλησε για τη σημασία τηςενημέρωσης και της συζήτησης με τις ασθενείς, πριν το αρχικό χειρουργείο,  σχετικά με τη δυνατότητα πλαστικής αποκατάστασηςκαθώς και για την αναγκαιότητα ύπαρξης πλαστικών χειρουργών κατά τη διάρκεια της αρχικής επέμβασης, ώστε να αποφεύγουν οι ασθενείς την ταλαιπωρία πολλαπλών χειρουργείων. 

Στον σχολιασμό,υπογραμμίστηκε ο ρόλος της φυσικής δραστηριότητας, η σημασία του τρόπου ζωής μετά τη διάγνωση και τη θεραπεία για τον καρκίνο και αναφέρθηκε η λειτουργία του πρώτου Ιατρείου Υποστήριξης του Τρόπου Ζωής για ασθενείς με καρκίνο που δημιουργήθηκε στο νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝγια την πολύπλευρη, μακροχρόνια υποστήριξη των ογκολογικών ασθενών. Τέλος, σημειώθηκε η ανάγκη της ενημέρωσης των ασθενών για τη σεξουαλική υγεία αλλάκαι για τη δυνατότητα επιλογής της μητρότητας μετά τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Περισσότερα στο https://almazois.gr/apologismos-2ou-synedriou-asthenwn/