Σημαντικά επιστημονικά συμπεράσματα για τις βέλτιστες πρακτικές αντιμετώπισης του Καρκίνου του Μαστού στο 14ο Πανευρωπαϊκό συνέδριο της Europa Donna. Η Ελληνίδα αντιπρόσωπος Φιορίτα Πουλακάκη εκλέχτηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης
Ολοκληρώθηκε η 14η Πανευρωπαϊκή διάσκεψη Europa Donna – The European Breast Cancer Coalition, που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη στις 26-27 Οκτωβρίου 2019.
Η διάσκεψη αυτή διεξάγεται κάθε 2 χρόνια και είναι η μοναδική διάσκεψη συγκέντρωσης συνηγόρων ασθενών του καρκίνου του μαστού από όλη την Ευρώπη ώστε να ενημερωθούν σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές και να μοιραστούν επιτυχείς στρατηγικές υπεράσπισης. Στη φετινή διάσκεψη συμμετείχαν 200 σύνεδροι από 44 χώρες και τη χώρα μας εκπροσώπησε η αντιπρόεδρος της Europa Donna Hellas (EDH) κα Μ. Μαρσέλλου και η εθνική αντιπρόσωπος της EDH χειρουργός μαστού κα Φ. Πουλακάκη η οποία εξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία και συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο του ευρωπαϊκού forum Europa Donna.
Η Europa Donna εδώ και 25 χρόνια εργάζεται με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για την κατάλληλη πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία, για το σωστό τρόπο ζωής στη μάχη ενάντια στη νόσο, την βελτίωση της συνεχούς εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας και διεκδικεί πανευρωπαϊκά να θέσει ψηλά στην ατζέντα των κυβερνήσεων την αύξηση της χρηματοδότησης της έρευνας καθώς και την προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων για την βελτίωση των υπηρεσιών υγείας που αφορούν στον Καρκίνο του μαστού.
Το 2003 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πέρασε ένα ψήφισμα για τον Καρκίνο του Μαστού και η Ευρώπη ήρθε ένα μεγάλο βήμα πιο κοντά στο στόχο της να εξασφαλίσει πως όλες οι γυναίκες έχουν δικαίωμα στην καλύτερη διάγνωση και θεραπεία ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους. Το ψήφισμα αυτό αναφερόταν με λεπτομέρεια στα διεθνή ποιοτικά standards που αφορούν σε όλα τα θέματα γύρω από τον καρκίνο του μαστού όπως τα ποσοστά θνησιμότητας, η σωστή ανάγνωση της μαστογραφίας, και καλούσε τα κράτη μέλη να παρακολουθούν και να αναφέρουν την εξέλιξη στην επίλυση των θεμάτων στην κάθε χώρα ξεχωριστά με σκοπό να εξασφαλίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πρακτική εφαρμογή των ψηφισμάτων. Για την Europa Donna, το ψήφισμα αυτό ήταν το επιτυχημένο αποτέλεσμα της πολυετής και συνεχούς προσπάθειας διεκδίκησης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στο 14ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο, διακεκριμένοι γιατροί και εξειδικευμένοι επιστήμονες μίλησαν για τις τρέχουσες θεραπείες και έρευνες για τον πρώιμο αλλά και τον προχωρημένο καρκίνο του μαστού, τα νεότερα δεδομένα στην απεικονιστική διάγνωση, τις μεταλλάξεις του μαστού και των ωοθηκών, την αναγκαιότητα της πιστοποίησης της BRESSO (Breast/ESSO – European Society of Surgical Oncology) για την εναρμόνιση της Ευρώπης με τα ακαδημαϊκά επιστημονικά δεδομένα και την πιστοποιημένη πρακτική χειρουργικής επέμβασης στήθους. Επίσης, παρουσιάστηκε η Πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον καρκίνο του μαστού, η επιστροφή στην εργασία μετά τον καρκίνο του μαστού, η διαχείριση βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων παρενεργειών μετά από καρκίνο του μαστού με λύσεις που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και ολοκληρώθηκαν οι εισηγήσεις με την σημαντικότητα της πρόληψης.
Τα βασικά συμπεράσματα :
Ο Γάλλος οικολόγος Etienne Brain ανέφερε πως οι μεταλλάξεις δεν είναι μόνο γένους θηλυκού και πως η συντόμευση της στατιστικής «1 στις 8 γυναίκες θα αναπτύξουν καρκίνο του μαστού» δεν είναι σωστή για όλες τις γυναίκες αλλά για εκείνες που θα φτάσουν τα 70 έτη ζωής δεδομένου ότι ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού αυξάνεται με την ηλικία και η επικινδυνότητα μεταβάλλεται ανάλογα με τη διάρκεια της ζωής της γυναίκας.
Ο Christian F. Singer καθηγητής γυναικολογικής ογκολογίας του Πανεπιστημίου της Βιέννης, ανακοίνωσε ότι οι γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, και καρκίνο ωοθηκών, γυναίκες με Triple-Negative Breast Cancer, όλες οι γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο των ωοθηκών αλλά και όλες οι γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού πρέπει να υποβάλλονται σε γενετική συμβουλευτική και γενετικό έλεγχο.
Η Isabel Rubio, διακεκριμένη καθηγήτρια χειρουργός οικολόγος από το Πανεπιστήμιο Navarra στη Μαδρίτης τόνισε πως είναι γεγονός ότι το είδος της θεραπείας εξαρτάται από το που ζει η κάθε γυναίκα αφού δεν υπάρχει εναρμόνιση της πρακτικής από την ιατρική κοινότητα στην Ευρώπη. Δυστυχώς ακόμα δεν υπάρχει επίσημη εκπαίδευση στη χειρουργική του καρκίνου του μαστού ούτε πρότυπη διαδικασία πιστοποίησης της γνώσης και της πρακτικής για την χειρουργική του μαστού. Τόνισε πως η εναρμόνιση της γνώσης και της πρακτικής στην χειρουργική μαστού χρειάζεται πλαίσιο εξετάσεων διαπίστευσης και υποχρεωτικής συνεχιζόμενης εκπαίδευσης ώστε να δοθεί λύση για την βελτίωση της παροχής υπηρεσιών.
Ο Prof. Pascal Baltzer Assoc. Professor of radiology, Austria τόνισε ότι η μαστογραφία δεν είναι κατάλληλη για όλες τις γυναίκες, και πρέπει να χρησιμοποιούνται εξατομικευμένες εξετάσεις για την εξατομικευμένη διαχείριση του καρκίνου του μαστού όπως ο υπέρηχος και η τομοσύνθεση .Η ακρίβεια της μαγνητικής τομογραφίας είναι 99,9% .Η σημαντικότητα της αποφυγής τόσο της υπερβολικής αλλά και της μειωμένης παροχής στη θεραπεία.
Η σημασία διεπιστημονικής προσέγγισης με βέλτιστες και πιο κατάλληλες θεραπείες και όχι απαραίτητα μόνο με χημειοθεραπεία για την έγκαιρη ανίχνευση, ταξινόμηση, θεραπεία, εξατομικευμένη περίθαλψη
Η Annete J. Roi Group Leader in the European Commission μίλησε
- για τις ανισότητες στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, τη βελτίωση των ανισοτήτων, τη χρήση ευρωπαϊκών κατευθυντήριων γραμμών για τον καρκίνο του μαστού, τη θεωρία και την πρακτική
- για τη βιωσιμότητα και τη σκοπιμότητα της εφαρμογής της πολιτικής στην παροχή υπηρεσιών για τον καρκίνο του μαστού
- για τον τρόπο βελτίωσης και ελέγχου των υπηρεσιών διασφάλισης της ποιότητας και τον τρόπο απόδειξης της συμμόρφωσης με τα τεκμηριωμένα ερευνητικά δεδομένα
Η Barbara Wilson μίλησε για
- το πώς το ψυχολογικό τραύμα είναι φορές που μπορεί να διαρκέσει περισσότερο και μετά την επιτυχημένη θεραπεία
- την έλλειψη γνώσεων των εργοδοτών και την ανάγκη βελτίωσης και προώθησης του βιοψυχοκοινωνικού μοντέλου περίθαλψης
- την κατάρτιση των εργοδοτών σε 4 βασικά στάδια (στη διάγνωση, κατά την έναρξη της ενεργού θεραπείας, στην ασθενή που επιστρέφει στην εργασία και όταν επιστρέφει στην εργασία μετά από ένα έτος)
- την ασφαλή επιστροφή στην εργασία με ευελιξία στο χρονοδιάγραμμα των εργαζομένων, την στήριξη από τον εργοδότη και την ψυχολογική υποστήριξη μετά την θεραπεία, τονίζοντας πως οι γυναίκες ζητούν πιο εύκολα υποστήριξη από τους άνδρες
Ο καθηγητής Dr. Richard Crevenna, MBA, MMSc, επικεφαλής του Τμήματος Φυσικής Ιατρικής, Αποκατάστασης και Εργασιακής Ιατρικής του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης της Αυστρίας, μιλώντας για τη διαχείριση βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων παρενεργειών μετά από καρκίνο του μαστού τόνισε ότι υπάρχουν λύσεις που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής όπως η φυσικοθεραπεία και η προώθηση της φυσικής δραστηριότητας και είναι σημαντικό οι γυναίκες να ενημερώνονται εγκαίρως ώστε να μην οπισθοχωρούν κοινωνικά και να υποστηρίζονται ψυχολογικά.
Τέλος, επειδή έχουν αναφερθεί 562.500 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού ετησίως στην Ευρώπη και επειδή το 25-30% μπορεί να προληφθεί από τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, η πρόληψη αποτελεί σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση, γιατί αντιπροσωπεύει τεράστιο κόστος στην υγεία των γυναικών και στην κοινωνία.