Η σπουδαιότητα της υγείας του μαστού
- Ο καρκίνος του μαστού είναι παγκοσμίως ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες, με 2,1εκατομμύρια νέες περιπτώσεις και περισσότερους από 627.000 θανάτους ετησίως.
- Μόνο στην περιοχή εκείνη της Ευρώπης που υπάγεται στον ΠΟΥ (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) καταγράφονται κάθε χρόνο 562.500 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού και 150.700 θάνατοι.*
Τι Σηματοδοτεί η Ημέρα Υγείας του Μαστού;
Η Europa Donna έχει καθιερώσει την 15η Οκτωβρίου ως Ημέρα για την Υγεία του Μαστού με σκοπό κάθε χρόνο τέτοια ημέρα να υπενθυμίζει στα κορίτσια και τις γυναίκες της Ευρώπης:
- Ότι ο τρόπος ζωής τους αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες που μακροπρόθεσμα μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του στήθους τους, όπως αντίστοιχα και να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού.
- Το ρόλο που παίζει στην καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού η έγκαιρη ανίχνευσή του.
Η ετήσια εκστρατεία της Ημέρας Υγείας του Μαστού υπενθυμίζει σε όλες τις γυναίκες ότι η ενασχόληση με τη σωματική δραστηριότητα, η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους και η υγιεινή διατροφή βοηθούν στην προστασία της υγείας του μαστού τους.
Πιο κάτω αναφέρονται συνοπτικά τα βήματα που συνιστάται να ακολουθήσετε ώστε να έχετε υγιείς μαστούς.
Σωματική δραστηριότητα
Τα διαρκώς αυξανόμενα αποδεικτικά στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ σωματικής δραστηριότητας και χαμηλότερου κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Υπολογίζεται ότι η έλλειψη δραστηριότητας ευθύνεται για το 10-16% του συνολικού αριθμού των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
Συμμετέχετε σε μέτρια άσκηση για τουλάχιστον 30-60 λεπτά κάθε μέρα.
Αποφεύγοντας την παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος
Το υπερβολικό σωματικό βάρος και η σωματική αδράνεια ενοχοποιούνται για το 25-33% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού.
Το υπερβολικό βάρος (Δείκτης Μάζας Σώματος – ΒΜΙ – 25 και άνω) ή η παχυσαρκία (BMI30 και άνω) είναι σημαντικοί, πρόσθετοι παράγοντες που οδηγούν σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση.
ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΣΑΣ
Παραμείνετε λεπτή και διατηρήστε έναν Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) μεταξύ 18,5 και 24,9.
Τρόπος υπολογισμού του Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) BMI = βάρος σε χιλιόγραμμα διαιρούμενο με το ύψος σας στο τετράγωνο.
Υγιεινή διατροφή
Παρά το γεγονός ότι οι μελέτες δεν έχουν συσχετίσει συγκεκριμένες δίαιτες με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, η διατροφή παραμένει σημαντικός παράγοντας.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΣΑΣ
- Ακολουθείστε μια ισορροπημένη διατροφή με περιεκτικότητα υψηλή σε φυτικές ίνες και χαμηλή σε λιπαρά.
- Συμπεριλάβετε τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά στις καθημερινές σας επιλογές.
- Καταναλώστε τη σωστή ποσότητα για να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.
- Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων κρεάτων.
- Μειώστε την πρόσληψη υδατανθράκων.
- Αποφύγετε τα τρόφιμα και τα ποτά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
- Αποφύγετε το αλκοόλ. Εάν πίνετε αλκοόλ, η κατανάλωση πρέπει να περιορίζεται σε ένα ποτό την ημέρα (δηλαδή, 10 γραμμάρια ή λιγότερο ανά ημέρα), όχι περισσότερο. Ένα ποτήρι μπύρα, κρασί ή άλλο οινοπνευματώδες ποτό αντιστοιχεί σε 8-10 γραμμάρια αιθανόλης).
Μαστογραφία
Η μαστογραφία είναι ευρέως αποδεκτή ως η καλύτερη μέθοδος εντοπισμού του καρκίνου του μαστού σε πρώιμο στάδιο, πριν αυτός αρχίσει να γίνεται αντιληπτός με την ψηλάφηση. Ένα πρόγραμμα βασισμένο στα πληθυσμιακά δεδομένα κάθε χώρας που θα έχει εκπονηθεί επί τη βάσει των Ευρωπαϊκών Οδηγιών που αφορούν στο Στήθος, οι οποίες με τη σειρά τους διαμορφώθηκαν από την Ομάδα Ανάπτυξης Κατευθυντήριων Γραμμών του ECIBC – Πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Καρκίνο του Μαστού, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΣΑΣ
- Ενημερωθείτε για τους τρόπους πρόσβασης σε κατάλληλα προγράμματα εξέτασης του μαστού
- Εάν είστε μεταξύ 50 και 69 ετών, θα πρέπει να κάνετε μαστογραφία κάθε δύο χρόνια, ανάλογα με το Δημόσιο Σύστημα Υγείας της χώρας σας και όπως ορίζεται από τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες που αφορούν στο στήθος όπως αυτές αναφέρονται πιο πάνω.
- Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τα διαθέσιμα στη χώρα σας προγράμματα μαστογραφικού ελέγχου.
- Εξοικειωθείτε με το στήθος σας και μιλήστε με το γιατρό σας χωρίς καθυστέρηση εάν διαπιστώσετε αλλαγές ή ανωμαλίες.
- Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, προγραμματίστε με το γιατρό σας τακτικούς ελέγχους.
* Πηγή δεδομένων συχνότητας και θνησιμότητας:
FerlayJ, ErvikM, LamF, ColombetM, MeryL, PiñerosM, ZnaorA, SoerjomataramI, BrayF (2018).Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Καρκίνου: Ο Καρκίνος Σήμερα. Λυών, Γαλλία: Διεθνής Οργανισμός για την Έρευνα του Καρκίνου. Διαθέσιμο από: https://gco.iarc.fr/today, πρόσβαση [30/10/2018].