'Αρθρο της Στελίνας Σαμή, κλινικής ψυχολόγου , μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής της Europa Donna Hellas

Και έτσι, ξαφνικά, ήρθε στη ζωή μας ο κορονοΪός και άλλαξε τα πάντα στη ζωή μας. Από τη μία στιγμή στην άλλη μπήκαμε σε καραντίνα, βιώνοντας όλοι μας μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Οι πανδημίες, όμως, δεν είναι, μονάχα, ένα ιατρικό φαινόμενο. Επηρεάζουν την κοινωνία στο σύνολό της, αλλά και τον καθέναν από εμάς μεμονωμένα. Σίγουρα όλοι μας αισθανόμαστε ανασφάλεια και αβεβαιότητα, ενώ κάποιοι άλλοι εκφράζουμε άγχος, ακόμη και πανικό. Είναι φυσιολογικό. Πώς μπορούμε ,όμως, εμείς οι ίδιοι να προστατεύσουμε την ψυχική μας υγεία?

απο την Μιμή Μαρσέλλου , φυσικοθεραπεύτρια , αντιπρόεδρο και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Europa Donna Hellas

Οι διατατικές ασκήσεις, το γνωστό σε όλους μας stretching, είναι επιβεβλημένο τόσο πριν όσο και μετά την άσκηση.Για να κάνουμε διατάσεις με ασφάλεια, εμπιστευόμαστε τις συμβουλές της ειδικής επιτροπής εμπειρογνώμων του American College of Sports Medicine και ξεκινάμε:

" 'Οταν κάνει επίθεση ο κορωνοϊός, παίζουμε άμυνα αδειάζοντας τα γήπεδα και δίνουμε ασίστ αρωγής στο Ιατρικό & Νοσηλευτικό Προσωπικό ΜΕΝΟΝΤΑΣ ΣΠΙΤΙ ώστε στο τέλος να είμαστε εμείς που θα κερδίσουμε το ΡΟΖ ΦΥΛΛΟ του Αγώνα της ΖΩΗΣ μας ..."  Αντιπρόεδρος EDH Μιμή Μαρσέλλου

Από τον ειδικό γυναικολόγο-ογκολόγο Γιώργο-Μάριο Μακρή, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Europa Donna Hellas

Στη νέα πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι έχουμε δεχτεί σημαντικές μεταβολές στην καθημερινότητά μας. Οι συνήθειές μας έχουν μεταβληθεί. Το σώμα μας όμως εξακολουθεί να «εργάζεται» ακατάπαυστα. Σίγουρα τα εξωτερικά ερεθίσματα του οργανισμού μας έχουνε αλλάξει. Θετικά ή αρνητικά. Για παράδειγμα το εργασιακό στρες έχει απαλειφθεί από πολλούς.

Αρκετοί πλέον γυμνάζονται τακτικά. Σε άλλους όμως έχει παίξει αρνητικό ρόλο η κοινωνική απομόνωση. Σε κάθε περίπτωση η τακτική επιτήρηση της υγείας οφείλει να συνεχίζεται ακατάπαυστα. Σίγουρα μια

Στην πρώτη για τη νέα χρονιά επίσημη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου και της Επιστημονικής Επιτροπής της Europa Donna Hellas έγινε ο απολογισμός των δράσεών μας και τέθηκαν οι στόχοι της νέας χρονιάς. Η γνώση και η εμπειρία των διακεκριμένων στο χώρο επιστημόνων-μελών της επιτροπής μας είναι απαραίτητες για τον σχεδιασμό και την οργάνωση των μελλοντικών δράσεων συνηγορίας και διεκδίκησης της EDH για τον Καρκίνο του Μαστού.

Διευκρινήσεις από την Ακτινοθεραπευτή-Ογκολόγο Ελένη Τσιπνίδου , μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Europa Donna Hellas.

Η  ογκολογική ομάδα των ασθενών αποτελεί μια εξαιρετικά ευάλωτη ομάδα ασθενών,λόγω της ανοσοκαταστολής που ενδέχεται να παρουσιάζουν και που οφείλεται, είτε στην αντινεοπλασματική θεραπεία που λαμβάνουν, είτε στην νόσο αυτή καθ' εαυτή.

Αυτό όμως που πρέπει να καταστεί σαφές και να τονιστεί είναι πως ο απαραίτητος  διαγνωστικός έλεγχος, καθώς και οι κάθε είδους θεραπευτικές παρεμβάσεις θα πρέπει  να υλοποιούνται κανονικά,λαμβάνοντας τα

Την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου συναντηθήκαμε για να κόψουμε την Πρωτοχρονιάτικη πίτα μας. Με όρεξη και διάθεση προσφοράς και τη νέα χρονιά. Το φλουρί έπεσε στην εθνική μας αντιπρόσωπο στο ΔΣ της  ED-Europe κα Φιορίτα Πουλακάκη.

από τον κο Χρήστο Μαρκόπουλο, Καθηγητή Χειρουργικής Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Τμήματος Μαστού της UEMS και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Europa Donna Hellas.

Στη πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε με τον COVID-19, καλό θα ήταν να διευκρινισθούν μερικά πράγματα που απασχολούν και προβληματίζουν τις γυναίκες που είτε αντιμετώπισαν ένα καρκίνο του μαστού παλαιότερα, είτε διαγνώσθηκαν πρόσφατα με έναν όγκο στο μαστό τους.

  • Οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού στο παρελθόν που έχουν ολοκληρώσει τη θεραπεία τους (Χημειοθεραπεία, Ακτινοθεραπεία) και δεν λαμβάνουν καμία αγωγή ή είναι μόνον σε Ορμονοθεραπεία με Ταμοξιφένη ή Αναστολέα Αρωματάσης, ΔΕΝ αποτελούν ομάδα Υψηλού Κινδύνου- “καρκινοπαθείς”- για το συγκεκριμένο λόγο.

 

Η Έλενα Βρεττού, Ειδική Γραμματέας της Europa Donna Hellas, και Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, με θέμα «Ευεξία- το κλειδί για μία καλύτερη ζωή μετά τον καρκίνο του μαστού», στην εκδήλωση "Gender in Health" στο Ευρωκοινοβούλιο, περιέγραψε τις βασικές αρχές της Ευεξίας (Wellness) και εστίασε στο πόσο σημαντική είναι η αποφυγή των άκρων και η προσπάθεια ισορροπίας σώματος ψυχής και πνεύματος για την υγεία των γυναικών.

Τι σημαίνει η λέξη wellness; Είναι η λέξη ευεξία από το αρχαίο επίρρημα ευ και το έξω που το μεν ευ σημαίνει καλά, σωστά, όπως αρμόζει και το έξω από το ρήμα έχω .

Άρθρο της Εθνικής Αντιπροσώπου της Europa Donna Hellas , χειρουργού μαστού, Φιορίτας Πουλακάκη

Η πανδημία του νέου κορωνοιού Covid-19 έχει προκαλέσει τεράστιες αλλαγές στις ζωές όλων μας, μεταβάλλοντας την καθημερινότητα μας και προκαλώντας σοβαρά προβλήματα υγείας με αύξηση της θνησιμότητας στις ευπαθείς ομάδες, τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα που υπολογίζονται περίπου σε 150 εκατομμύρια στην Ευρωπαική Ένωση αλλά και στους ασθενείς που νοσούν από καρκίνο. Πέρα από τα προβλήματα υγείας που προκύπτουν από την μόλυνση με τον ιό δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τα προβλήματα από την διακοπή ή την καθυστέρηση των θεραπειών για τον καρκίνο, την καθυστέρηση στη διάγνωση καθώς και πιθανές ελλείψεις στη φαρμακοβιομηχανία σε συνδιασμό με καθυστερήσεις στις μεταφορές που μπορεί να ανακύψουν.

Οι ανάγκες για τους ασθενείς με καρκίνο του μαστού διαφέρουν ανάλογα με τον χρόνο που έγινε η διάγνωση και ...

Ο Γιώργος-Μάριος Μακρής Γυναικολόγος, Ογκολόγος, Χειρούργος και Διευθυντής της Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου της Ευρωκλινικής Αθηνών και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής  Europa Donna Hellas, παρουσίασε την πολύτιμη σημασία της πρόληψης με θέμα τη «Γυναικολογική Υγεία», στην εκδήλωση "Gender in Health" στο Ευρωκοινοβούλιο.


Ο κ. Μακρής τόνισε ότι η σωματική, ψυχική και σεξουαλική υγείας της γυναίκας είναι στοιχείο της ευημερίας μιας κοινωνίας. Η ανάγκη για φροντίδα μεταβάλλεται ανάλογα με το ηλικιακό φάσμα στο οποίο βρίσκεται. Η υγεία της γυναίκας είναι κρατική υπόθεση στην