Αλλάζουμε στάση, παίρνουμε θέση.

Η μέρα σήμερα είναι αφιερωμένη στη μάχη κατά του καρκίνου. Όλη η επιστημονική κοινότητα εργάζεται άοκνα για την εξέλιξη και την εύρεση νέων θεραπειών για την αύξηση της επιβίωσης και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με καρκίνο. Στόχος μας η πρόληψη, η διάγνωση του καρκίνου σε πρώιμα στάδια και η οριστική αντιμετώπιση του ώστε να τον μετατρέψουμε σε χρόνιο νόσημα. Η Europa Donna Hellas εργάζεται για έναν από τους συχνότερους καρκίνους στον γυναικείο πληθυσμό,  τον καρκίνο του μαστού, προάγοντας την ενημέρωση, τη συνηγορία και την διεκδίκηση των δικαιωμάτων των γυναικών με καρκίνο του μαστού στην Ελλάδα. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό και σας χρειαζόμαστε όλους επιστήμονες, ασθενείς και εθελοντές δίπλα μας. Αλλάζουμε στάση, παίρνουμε θέση.

Το Σάββατο 14 Νοεμβρίου, η Europa Donnna Hellas διοργάνωσε ανοικτή διαδικτυακή Διεπιστημονική Ημερίδα με θέμα:
«Η γυναίκα στο κέντρο της θεραπείας. O καρκίνος του μαστού στην εποχή της εξατομικευμένης ιατρικής» #Onesizedoesn’tfitall

EDH webinar 2020

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων της EDH για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού στο πολύ σημαντικό θέμα του καρκίνου του μαστού και της θεραπείας του. Βασικό θέμα που ανέδειξε η Διεπιστημονική Ημερίδα είναι το γεγονός ότι ο καρκίνος του μαστού μπορεί να νικηθεί, ενώ στην σύγχρονη εποχή παρέχεται η φροντίδα της εξακομικευμένης ιατρικής σε κάθε γυναίκα ξεχωριστά.

 

Η σπουδαιότητα της υγείας του μαστού

  • Ο καρκίνος του μαστού είναι παγκοσμίως ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες, με 2,1εκατομμύρια νέες περιπτώσεις και περισσότερους από 627.000 θανάτους ετησίως.
  • Μόνο στην περιοχή εκείνη της Ευρώπης που υπάγεται στον ΠΟΥ (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) καταγράφονται κάθε χρόνο 562.500 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού και 150.700 θάνατοι *


Η Europa Donna Hellas, σας προσκαλεί στο ανοικτό διεπιστημονικό webinar, το Σάββατο 14 Νομβρίου 2020, 10:00-14:30,  με θέμα:
"Η γυναίκα στο κέντρο της θεραπείας". Ο καρκίνος του μαστού στην εποχή της εξατομικευμένης ιατρικής. One size doesn't fit all.

Παρακολουθήστε live και συμμετέχετε με ερωτήσεις στο:  https://us02web.zoom.us/j/88063958766

'Αρθρο της Στελίνας Σαμή, κλινικής ψυχολόγου , μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής της Europa Donna Hellas

Και έτσι, ξαφνικά, ήρθε στη ζωή μας ο κορονοΪός και άλλαξε τα πάντα στη ζωή μας. Από τη μία στιγμή στην άλλη μπήκαμε σε καραντίνα, βιώνοντας όλοι μας μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Οι πανδημίες, όμως, δεν είναι, μονάχα, ένα ιατρικό φαινόμενο. Επηρεάζουν την κοινωνία στο σύνολό της, αλλά και τον καθέναν από εμάς μεμονωμένα. Σίγουρα όλοι μας αισθανόμαστε ανασφάλεια και αβεβαιότητα, ενώ κάποιοι άλλοι εκφράζουμε άγχος, ακόμη και πανικό. Είναι φυσιολογικό. Πώς μπορούμε ,όμως, εμείς οι ίδιοι να προστατεύσουμε την ψυχική μας υγεία?

H Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος της Europa Donna Hellas, Έλενα Κουντουρά κήρυξε την έναρξη του συνεδρίου της Εβδομάδας Καρκίνου CANCER WEEK, που διοργανώνεται από τη Boussias Communications (19-23 Οκτ 2020) με τη συμμετοχή 70 διακεκριμένων ομιλητών από την Ευρώπη και την Αμερική. H κυρία Κουντουρά επέκρινε έντονα την την απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ, που μείωσε από 10,3 δισ. ευρώ  σε 1,7 δισ. ευρώ τον προϋπολογισμό του EU4HEALTH, του βασικού προγράμματος για την στήριξη της υγείας, ειδικά σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο της πανδημίας που έχει πλήξει τα δημόσια υγειονομικά υγείας και ιδιαίτερα τους καρκινοπαθείς. Και ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η ίδια προσωπικά ασκεί πιέσεις στο Συμβούλιο ώστε να εγκριθούν οι αναγκαίοι πόροι στήριξης των συστημάτων υγείας και να εφαρμοστεί μία συνεκτική και ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική καταπολέμησης της μάστιγας του καρκίνου.

«Διεκδικούμε από το Συμβούλιο επαρκείς πόρους στήριξης των συστημάτων  υγείας στην ΕΕ και ευρωπαϊκή πολιτική καταπολέμησης της μάστιγας του καρκίνου»  τόνισε η κα Κουντουρά κατά την τοποθέτησή της.

απο την Μιμή Μαρσέλλου , φυσικοθεραπεύτρια , αντιπρόεδρο και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Europa Donna Hellas

Οι διατατικές ασκήσεις, το γνωστό σε όλους μας stretching, είναι επιβεβλημένο τόσο πριν όσο και μετά την άσκηση.Για να κάνουμε διατάσεις με ασφάλεια, εμπιστευόμαστε τις συμβουλές της ειδικής επιτροπής εμπειρογνώμων του American College of Sports Medicine και ξεκινάμε:

Σε μια προσπάθεια ενημέρωσης για την σημασία της πρωτογενούς πρόληψης του καρκίνου του μαστού , τα μέλη της Europa Donna Hellas δημιούργησαν μια σειρά ενημερωτικών videos και φωτο-μηνυμάτων στα social media για να προωθήσουν την αξία της σωματικής δραστηριότητας και της υγιεινής διατροφής στην προστασία από την νόσο.

 

Από τον ειδικό γυναικολόγο-ογκολόγο Γιώργο-Μάριο Μακρή, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Europa Donna Hellas

Στη νέα πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι έχουμε δεχτεί σημαντικές μεταβολές στην καθημερινότητά μας. Οι συνήθειές μας έχουν μεταβληθεί. Το σώμα μας όμως εξακολουθεί να «εργάζεται» ακατάπαυστα. Σίγουρα τα εξωτερικά ερεθίσματα του οργανισμού μας έχουνε αλλάξει. Θετικά ή αρνητικά. Για παράδειγμα το εργασιακό στρες έχει απαλειφθεί από πολλούς.

Αρκετοί πλέον γυμνάζονται τακτικά. Σε άλλους όμως έχει παίξει αρνητικό ρόλο η κοινωνική απομόνωση. Σε κάθε περίπτωση η τακτική επιτήρηση της υγείας οφείλει να συνεχίζεται ακατάπαυστα. Σίγουρα μια

Η Europa Donna καθιέρωσε την Ημέρα Υγείας του Μαστού ώς το ετήσιο ραντεβού στις 15 Οκτωβρίου για να υπενθυμίζει σε ολες τις Ευρωπαίες γυναίκες τη σημασία του τρόπου ζωής στην πρόληψη.

Η ενασχόληση με τη σωματική δραστηριότητα, η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους και η υγιεινή διατροφή, μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία της υγείας του μαστού.

Διευκρινήσεις από την Ακτινοθεραπευτή-Ογκολόγο Ελένη Τσιπνίδου , μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Europa Donna Hellas.

Η  ογκολογική ομάδα των ασθενών αποτελεί μια εξαιρετικά ευάλωτη ομάδα ασθενών,λόγω της ανοσοκαταστολής που ενδέχεται να παρουσιάζουν και που οφείλεται, είτε στην αντινεοπλασματική θεραπεία που λαμβάνουν, είτε στην νόσο αυτή καθ' εαυτή.

Αυτό όμως που πρέπει να καταστεί σαφές και να τονιστεί είναι πως ο απαραίτητος  διαγνωστικός έλεγχος, καθώς και οι κάθε είδους θεραπευτικές παρεμβάσεις θα πρέπει  να υλοποιούνται κανονικά,λαμβάνοντας τα