Η Διονυσία Χατζηαντωνίου είναι η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα η οποία υποβλήθηκε σε προληπτική διπλή μαστεκτομή, μετά από μια βιοψία που της υποδείκνυε ότι είχε μεγάλη πιθανότητα να νοσήσει. H βιοψία και οι αλλεπάλληλες εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθη έδειξαν προκαρκινικές αλλοιώσεις. Είναι η γυναίκα που χωρίς να διστάσει, όχι μόνο έκανε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, αλλά προχώρησε αμέσως σε χειρουργείο, στέλνοντας παράλληλα ένα δυνατό μήνυμα σε όλες τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, αλλά και σε όσες διστάζουν και απέχουν από γιατρούς και εξεταστήρια.

Σήμερα δύο χρόνια μετά την περιπέτειά της, μας μεταδίδει το μήνυμα της πρόληψης στην συνέντευξή της στο enfo και τη Βίκυ Γεωργίου και εμείς δεν έχουμε παρά να την ακούσουμε και να της ευχηθούμε μια ζωή όπως την ονειρεύεται. Αλλωστε, η Διονυσία αυτήν έβαλε στόχο.

Διονυσία, ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που πέρασε από το μυαλό σου μετά τη βιοψία;

Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα και μετά από τις δύο βιοψίες ήταν ο φόβος, αλλά για πολύ λίγο, γιατί αυτό που επικράτησε ήταν η σκέψη ότι θέλω να το βγάλω από μέσα μου για να μην πεθάνω. Και αυτή ήταν η γενική σκέψη και κατεύθυνση όλο εκείνο το διάστημα.

Πώς αισθάνεσαι σήμερα, δύο χρόνια μετά την επέμβαση;

Καταρχήν δεν το πιστεύω ότι έχουν περάσει ήδη δύο χρόνια από την επέμβαση. Περνάει πολύ γρήγορα ο καιρός, αρκεί να έχεις υπομονή στα δύσκολα. Είμαι πολύ χαρούμενη που όλο αυτό το έχω αφήσει πίσω μου και βγήκα νικήτρια.

Έχεις μετανιώσει για αυτήν την επιλογή σου; Αν γυρνούσες τον χρόνο πίσω θα άλλαζες μονοπάτι;

Ποτέ δεν μετάνιωσα και ούτε νομίζω ότι θα υπάρξει τέτοια περίπτωση. Όχι, δεν θα άλλαζα μονοπάτι. Αν γύριζα τον χρόνο πίσω, ίσως να ευχόμουν να μην μου συνέβαινε. Αλλά και μέσα από αυτό που πέρασα έγινα άλλος άνθρωπος, γεμάτος ζωή, που πλέον ασχολείται μόνο με πράγματα που έχουν αληθινή αξία.

Τι ήταν αυτό που σου έδωσε δύναμη μέσα από όλη αυτήν την περιπέτεια αλλά και στην καθημερινότητα γενικότερα;

Είχα πολύ μεγάλη στήριξη από την οικογένειά μου. Ήταν και θα είναι πάντα δίπλα μου. Επίσης είχα στήριξη και από τον επαγγελματικό μου χώρο από την άποψη του οικονομικού, γιατί δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι για κάτι τέτοιο χρειάζεται ένα αξιοσημείωτο ποσό. Όμως σημαντική βοήθεια είχα και από την ιατρική ομάδα που με παρακολουθούσε, την γιατρό μου χειρουργό μαστού κυρία Φιορίτα Πουλακάκη, αλλά και από την υπόλοιπη ομάδα, η οποία με αγκάλιασε σαν να ήμουν δικός τους άνθρωπος. Ένιωθα τόσο άνετα και τόσο οικεία κοντά τους ώστε να τους έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και να μην φοβάμαι.

Στην εποχή μας πολλές γυναίκες αρνούνται πεισματικά να πάνε στο γιατρό ή να κάνουν οποιαδήποτε εξέταση. Τι θα τις συμβούλευες;

Ναι, το ξέρω ότι υπάρχει αυτό το φαινόμενο. Αυτό που θα τους συμβούλευα είναι ότι θα πρέπει να πηγαίνουν στον γιατρό και να κάνουν τον τακτικό έλεγχο ή ό,τι τους συστήνει ο γιατρός τους γιατί μόνο έτσι θα προλάβουν τον καρκίνο ή οτιδήποτε άλλο στην αρχή. Και όχι να φοβούνται.

Τέλος, θα θέλαμε ένα αισιόδοξο μήνυμα από εσένα προς τις αναγνώστριες του enfo.

Αυτό που θέλω να πω είναι πως η ζωή είναι ωραία, είναι μία και μοναδική! Και γι αυτό τον λόγο πρέπει να κοιτάμε να την διασφαλίσουμε έγκαιρα. Μην φοβάστε τις εξετάσεις! Να ενημερώνεστε συχνά! Και προπάντων μιλήστε, μην φοβάστε, μην προσπαθείτε να κρύψετε το πρόβλημά σας. Μπορεί να συμβεί στην καθεμία μας. Το θέμα είναι η έγκαιρη πρόγνωση και η σωστή αντιμετώπιση. Εξάλλου έχετε ένα ζωντανό παράδειγμα! ΕΜΕΝΑ!

http://enfo.gr/ar1799