Συζητώντας με την κ. Μιμή Μαρσέλλου, για το πώς η φυσικοθεραπεία πυελικού εδάφους βοηθά υποστηρικτικά τις γυναίκες να βρουν ξανά την αρμονία με το σώμα τους. (Λίνα Ρόκου)

Στην Ελλάδα πολλά θέματα γύρω απ’ το σεξ αποτελούν ταμπού. Δεν μιλάμε γι’ αυτά λες και το σεξ δεν είναι μια απόλυτα φυσική διαδικασία που ικανοποιεί το σώμα μας, το μυαλό μας και το συναίσθημα μας, λες και δεν είναι βασικό συστατικό της σωματικής, ψυχικής και συναισθηματικής μας υγείας, αρκεί να γίνεται με συναίνεση και σεβασμό στις ανάγκες μας.
Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία είναι ανύπαρκτη, η γνώση της ανατομίας μας και η εξοικείωση με το σώμα μας είναι αποτέλεσμα, δυστυχώς, μόνο προσωπικής αναζήτησης και η γυναικεία, ειδικά, σεξουαλικότητα μια υπόθεση για την οποία δεν συζητάμε.
Φανταστείτε λοιπόν πόσο πιο ισχνή είναι η συζήτηση για την σεξουαλική ζωή όταν αφορά τις γυναίκες που έχουν μπει σε πρόωρη εμμηνόπαυση λόγω καρκίνου του μαστού ή γυναικολογικού καρκίνου, τις γυναίκες μετά τον τοκετό, των κακοποιημένων γυναικών και ανδρών, των τρανς γυναικών και των sex workers.

Όσο κι αν σοκάρει μερικούς οι παραπάνω κατηγορίες έχουν αναφαίρετο δικαίωμα σε μια ευτυχισμένη σεξουαλική ζωή όπως κάθε μέλος της κοινωνίας μας. Η κ. Μιμή Μαρσέλλου είναι φυσιοθεραπεύτρια, υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και αντιπρόεδρος της Europa Donna Hellas, οργάνωσης δράσης για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού.
Το αντικείμενο του διδακτορικού της είναι η διερεύνηση της αποτελεσματικότητας μιας υποστηρικτικής φυσιοθεραπευτικής παρέμβασης για την αντιμετώπιση του ουρογεννητικού συνδρόμου της εμμηνόπαυσης, των γυναικών που διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού. Η κ. Μαρσέλλου μας εξηγεί πώς η φυσικοθεραπεία πυελικού εδάφους δρα υποστηρικτικά και θεραπευτικά ώστε γυναίκες, κατά βάση, να επανέλθουν σε μια ευτυχισμένη σεξουαλική ζωή καθοδηγούμενες από την επιστήμη και την αγάπη στο γυναικείο σώμα.

Η αντιπρόεδρος της Europa Donna Hellas Μιμή Μαρσέλλου, είναι Φυσικοθεραπεύτρια με πολυετείς σπουδές στις ΗΠΑ και ειδικό γνωστικό αντικείμενο τη φυσικοθεραπεία πυελικού εδάφους. Στο πλαίσιο της διδακτορικής της διατριβής διεξάγει μελέτη με θέμα που περιστρέφεται γύρω από τον ειδικό πληθυσμό των γυναικών εκείνων οι οποίες, μετά από θεραπεία για καρκίνο του μαστού, εμφανίζουν ουρογεννητικό σύνδρομο μετά συνοδών συμπτωμάτων ξηρότητας και δυσπαρευνίας (πόνος κατά την σεξουαλική επαφή).

Η έρευνα διεξάγεται σε συνεργασία με το Ερευνητικό Εργαστήριο Νευρομυϊκής και Καρδιοαγγειακής Μελέτης της Κίνησης του Τμήματος Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής και το Αρεταίειο, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αθηνών (Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών).

'Αρθρο της Μαρίνας Φωλιά, Εξειδικευμένης Φυσικοθεραπεύτριας στην διαχείριση του Λεμφοιδήματος, μέλους της Europa Donna Hellas.

Κάθε χρόνο όλο και περισσότερες γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού τόσο στην χώρα μας όσο και σε  παγκόσμιο επίπεδο. Μόνο το 2020 καταγράφηκαν 2,3 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις, όπως τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία που καταγράφει το Άλμα Ζωής, αναφέρονται 7.772 νέες περιπτώσεις το χρόνο, ενώ υπολογίζεται ότι 1 στις 7 γυναίκες θα εμφανίσουν καρκίνο στον μαστό σε κάποια φάση της ζωής τους.

 

Αν και η εκστρατεία ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού από Παγκόσμιες και Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις (π.χ. Breast Cancer Organization) έχει βοηθήσει πολλές γυναίκες στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, παρατηρείται μεγάλη άγνοια ακόμη και σήμερα στην πιο συχνή παρενέργεια που συμβαίνει στο χειρουργημένο άνω άκρο μετά την θεραπεία του καρκίνου, το Λεμφοίδημα.

 

 Τι είναι το Λεμφοίδημα ;

Λεμφοίδημα ονομάζεται το οίδημα (πρήξιμο) που εμφανίζεται σε ένα τμήμα του σώματος και κυρίως στα άκρα, εξαιτίας της ανώμαλης συσσώρευσης λεμφικού υγρού (πλούσιο σε πρωτεΐνες). Το λεμφοίδημα διακρίνεται σε πρωτογενές και δευτερογενές. Το πρωτογενές οφείλεται σε κάποια εκ γενετής διαταραχή (συγγενή αιτία), ενώ το δευτερογενές δημιουργείται μετά από τραυματισμό ή μετά από χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης λεμφικού δικτύου. Ακόμη, οι ασθενείς που εκδηλώνουν λεμφοίδημα, συχνά εμφανίζουν και κάποια συμπτώματα.

απο τον Δρ. Κωνσταντίνο Ξένο, Κλινικό Διαιτολόγο-Διατροφολόγο M.Sc. Ph.D.

Είναι γεγονός πως η πολύπλευρη σημασία της σωστής διατροφής στη πρόληψη του καρκίνου του μαστού, δεν αποτελεί σήμερα συνείδηση για πολλές γυναίκες. Δεν είναι λίγες αυτές, που εξακολουθούν να πιστεύουν πως αν είναι να σου συμβεί θα σου συμβεί” και πως κάθε προσωπική προσπάθεια, με καθαρά προληπτική κατεύθυνση, είναι μάταια.

Και όλα αυτά τη στιγμή που το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF) αλλά και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο (AICR) ανακοινώνουν ότι «μόνο 4 έως 9% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού οφείλονται σε γενετικές μεταλλάξεις που κληρονομήθηκαν» και ότι «πολλοί παράγοντες που τροποποιούν το ενδεχόμενο ανάπτυξης της νόσου συνδέονται άμεσα με τον τρόπο ζωής και διατροφής»!

'Αρθρο της αντιπροέδρου της Europa Donna Hellas Μιμής Μαρσέλλου, Φυσικοθεραπεύτριας Πυελικού Εδάφους & Μυοσκελετικών Παθήσεων.

Δεν υπάρχει τρόπος πρόβλεψης των συμπτωμάτων που θα εμφανίσει κάθε γυναίκα που μπαίνει στην εμμηνόπαυση.

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και ο καρκίνος μαστού συνδέονται; Ναι και μάλιστα ποικιλοτρόπως:

Της Μιμής Μαρσέλλου Φυσικοθεραπέυτριας PT, Msc, Αντιπροέδρου της Europa Donna Hellas

Είστε υγιής. Έχετε ολοκληρώσει τους κύκλους της θεραπείας σας και είστε ελεύθερη νόσου. Αν και νιώθετε ευγνωμοσύνη που ο καρκίνος έχει αντιμετωπιστεί, ενδέχεται να σας προβληματίζουν πολλές καταστάσεις, που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα σας, σας επιβαρύνουν με πόνο και δυσλειτουργία και επεμβαίνουν αρνητικά στην ποιότητα της ζωής σας.

Ποια είναι η φυσικοθεραπευτική προσέγγιση - Μιμή Μαρσέλλου, PT., MSc., Ph.D. candidate Φυσικοθεραπεύτρια Πυελικού Εδάφους και Μυοσκελετικών Παθήσεων, Αντιπρόεδρος Europa Donna Hellas.

Η χημειοθεραπεία και οι επικουρικές ορμονοθεραπείες που λαμβάνουν οι γυναίκες για τη μετεγχειρητική αντιμετώπιση του καρκίνου μαστού, ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την ανάπτυξη του ουρογεννητικού συνδρόμου.

Τα κυρίαρχα συμπτώματα του ουρογεννητικού συνδρόμου είναι:

  • Ξηρότητα κόλπου (100%)
  • Δυσπαρευνία (78%)
  • Αίσθηση καψίματος (57%)
  • Φαγούρα (57%)
  • Δυσουρία (32%)

'Αρθρο της Ελένης Τσιπνίδου,  Ακτινοθεραπευτή-Ογκολόγου, μέλους της επιστημονικής μας επιτροπής (Επιστημονικός Συνεργάτης Τμήματος Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας “ΙΑΣΩ”) :                                         

Η εξέλιξη στον τομέα της Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας είναι αλματώδης όσον αφορά στην πληθώρα των τεχνικών ακτινοβόλησης  που υπάρχουν στη διάθεση της ασθενούς με καρκίνο του μαστού.

Κάτι που απασχολεί ιδιαίτερα τις ασθενείς αυτές,όταν ολοκληρωθούν οι θεραπευτικοί χειρισμοί που προηγούνται της Ακτινοβολίας, (χειρουργείο,χημειοθεραπεία), είναι κάτα πόσο κατά τη διάρκεια της ακτινοβόλησης του μαστού τους, επιβαρύνονται και οι παρακείμενοι, υγιείς ιστοί (πνεύμονες-καρδιά σε περίπτωση (αρ) μαστού) και τι επιπτώσεις θα έχουν στο απώτερο μέλλον.