Συνεχείς Ουρολοιμώξεις: Μπορεί η φυσικοθεραπεία να βοηθήσει;
*Της Μιμής Μαρσέλλου, Φυσικοθεραπεύτριας, Αντιπροέδρου της EDH.
Οι γυναίκες, έστω και μία φορά στη ζωή μας, θα βιώσουμε τα συμπτώματα ουρολοίμωξης. Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι οι ουρολοιμώξεις που έρχονται και ξαναέρχονται, υποτροπιάζουν και “θεριεύουν” απειλούν το πυελικό μας έδαφος και συνδέονται με επώδυνο σεξ;
Η λοίμωξη
Ουρολοίμωξη είναι μία βακτηριδιακή μόλυνση που απαντάται σε οποιοδήποτε σημείο του ουροποιητικού συστήματος, όπως τους νεφρούς, τους ουρητήρες, την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα. Για να αναφερθούμε σε ουρολοίμωξη που επανέρχεται θα πρέπει να εμφανιστούν μολύνσεις στην ουροποιητική οδό σε διάστημα έξι μηνών, ή τρεις και περισσότερες μολύνσεις σε διάστημα ενός έτους.
Οι αριθμοί
Υπολογίζεται ότι το 60% των γυναικών θα εμφανίσει μία φορά στη ζωή του ουρολοίμωξη (Foxman 2014), ενώ περισσότερο από το 50% αυτών, θα την επανεμφανίσει, τουλάχιστον για μία ακόμη φορά. Ένα 25% -50% από τις γυναίκες αυτές, θα την επανεμφανίσουν για τρίτη, τέταρτη… (Geerlings et al. 2016; Gupta et al. 2013)
Οι αιτίες
Οι γυναίκες παθαίνουν ουρολοιμώξεις εξαιτίας πολλών παραγόντων, όπως γενετική προδιάθεση, ανατομικές ανωμαλίες, αλλαγές σεξουαλικών συντρόφων, διαβήτη, ορισμένες ιατρικές καταστάσεις που απαιτούν χρήση καθετήρα, τραυματισμό του νωτιαίου μυελού, πολλαπλή σκλήρυνση, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση (Scholze et al. 2000; Raz 2001). Οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο νόσησης με ουρολοίμωξη, εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών που οδηγούν στην αλλαγή του κολπικού Ph και μειώνουν τα «καλά» βακτήρια που κατοικούν φυσιολογικά στον κόλπο. Περισσότερο από το 90% των επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων αποδίδονται στον ιό E. Coli.
Από τον πόνο της ουρολοίμωξης στον πόνο του πυελικού εδάφους
Σας έχει τύχει να πονά η κοιλιά σας και μετά να έχετε σπασμούς στο στομάχι; Κάπως έτσι «λειτουργεί» και η ουρολοίμωξη. Η παρουσία της μόλυνσης πυροδοτεί την απόκριση του ανοσοποιητικού για τη λύση του προβλήματος, με συμπτώματα όπως πυρετό, οίδημα, αίσθημα καύσου, κ.ά.. Ωστόσο, αυτές οι αντιδράσεις πυροδοτούν την απόκριση των μυών και συγκεκριμένα στην ουρολοίμωξη, των μυών του πυελικού εδάφους. Έτσι, ό,τι ξεκινά ως μόλυνση, δεν αργεί με τις συνεχείς υποτροπές ή μη επαρκείς αντιμετωπίσεις να οδηγεί σε δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους. Ένα από τα επακόλουθα αυτής της δυσλειτουργίας είναι και η δυσκολία «αδειάσματος» της ουροδόχου κύστης, που σημαίνει αδυναμία εξώθησης των βακτηριδίων, τα οποία συσσωρεύονται, πολλαπλασιάζονται και πυροδοτούν νέα μόλυνση. Οι συνεχείς ουρολοιμώξεις οδηγούν σε δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους και πόνο.
Πώς μπορεί να βοηθήσει η φυσικοθεραπεία;
Η οξεία ουρολοίμωξη αντιμετωπίζεται αρχικά με αντιβιοτικά. Ωστόσο, η φυσικοθεραπευτική προσέγγιση μπορεί:
- Να βοηθήσει στον εντοπισμό των σημαδιών της δυσλειτουργίας του πυελικού εδάφους
- Να διαφωτίσει τις γυναίκες που νοσούν για το τι τους συμβαίνει
- Να αποκαταστήσει τη φυσιολογική μυϊκή λειτουργία του πυελικού εδάφους
- Να δείξει στις γυναίκες πώς να χαλαρώνουν το πυελικό τους έδαφος και πώς να «συνδέονται» με αυτό, πώς να το ελέγχουν και αν το νιώθουν
- Να διδάξει πώς να αδειάζει πλήρως η ουροδόχος κύστη προκειμένου να μην επανέρχεται η ουρολοίμωξη (μέτρο προστασίας των υποτροπών)
- Να εκπαιδεύσει τις γυναίκες για το ποια στρατηγική θα ακολουθούν προκειμένου να μην έχουν επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις