Δράσεις, Τα νέα μας

Δέσμευση του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια για τη στήριξη του έργου της Europa Donna Hellas και την προώθηση των διεκδικήσεών της σε εθνικό επίπεδο στην πρόληψη & καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού

Αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της Europa Donna Hellas συναντήθηκε με τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλειο Κικίλια στο Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας του Μαστού, Breast Health Day.

H Europa Donna Hellas, νόμιμα συνεστημένη και ειδικά πιστοποιημένη στο Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μ.Κ.Ο., αποτελεί το Ελληνικό Forum της Europa Donna (The European Breast Cancer Coalition), της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας για τον Καρκίνο του Μαστού που αριθμεί 47 χώρες κράτη-μέλη.

Πρόεδρος της Europa Donna Hellas είναι η Ευρωβουλευτής κυρία Έλενα Κουντουρά.
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν η Αντιπρόεδρος κυρία Μιμή Μαρσέλλου, η Εθνική Αντιπρόσωπος κυρία Φιορίτα Πουλακάκη, η Γενική Γραμματέας κυρία Στέλλα Ζουλινάκη, η Ειδική Γραμματέας κυρία Έλενα Βρεττού και η Βοηθός Γεν. Γραμματέα κυρία Καίτη Σαμαρτζή.

Ενημέρωσαν τον Υπουργό για το σκοπό και την αποστολή της EDH, και συζήτησαν τις ελλείψεις καθώς και τις προτάσεις τους για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των γυναικών με στόχο την εφαρμογή των διεθνών προδιαγραφών και των Ευρωπαϊκών κατευθυντηρίων γραμμών.

Ο Υπουργός Υγείας αναγνώρισε την αξία της πρόληψης και την αναγκαιότητα προώθησης της υγείας και ευεξίας στην πρόληψη και καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού.
Δήλωσε την πρόθεση του να στηρίξει το έργο της EDH και δεσμεύτηκε σε εθνικό επίπεδο να προωθήσει τις διεκδικήσεις της EDH με προτεραιότητα:
• Τη δημιουργία Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών
• Τη θεσμοθέτηση πληθυσμιακού ελέγχου (screening) όλων των γυναικών άνω των 40 ετών
• Τη δημιουργία ακτινοθεραπευτικών κέντρων σε κομβικά σημεία στην περιφέρεια ώστε να καλυφθεί πληθυσμιακά η χώρα μας
• Μεσοπρόθεσμα την αποζημίωση του γονιδιακού ελέγχου BRCA 1&2 για το κληρονομικό καρκίνο του μαστού.

Τέλος, συζητήθηκε η δημιουργία κοινών Ομάδων Εργασίας για την εφαρμογή των ανωτέρω δράσεων.