Συχνές ερωτήσεις

Η άσκηση ενισχύει το ανοσοποιητικό και μειώνει τα επίπεδα οιστρογόνων. Με μόνο τέσσερις ώρες άσκησης την εβδομάδα, μια γυναίκα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Η υγιεινή, χαμηλή σε λιπαρά, διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Αντίθετα, η διατροφή με υψηλά ποσοστά λιπαρών αυξάνει τον κίνδυνο, καθώς το λίπος ενεργοποιεί την παραγωγή οιστρογόνων, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν την ανάπτυξη όγκων.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει οριστική σχέση μεταξύ καπνίσματος και καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, με δεδομένους τους πολλούς κινδύνους που συνδέονται με το κάπνισμα, η διακοπή του μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσης.

Έχει αποδειχτεί πως η κατανάλωση 1-2 ποτών την ημέρα αυξάνει ελαφρά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Όσο αυξάνεται η ποσότητα που καταναλώνεται, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου.

Ο κίνδυνος αυξάνεται για γυναίκες ηλικίας κάτω των 35, που χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά χάπια για διάστημα μεγαλύτερο των 10 χρόνων.

Κάντε την αυτοεξέταση τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Αναζητήστε τυχόν αλλαγές στον ιστό του στήθους, όπως οι αλλαγές του μεγέθους, κάποιο ογκίδιο, κάποιο βαθούλωμα στο στήθος ή έκκριση από τη θηλή. Αν ανακαλύψετε κάποιο ογκίδιο που δεν εξαφανίζεται με τον καιρό, είναι πολύ σημαντικό να μιλήσετε άμεσα με το γιατρό σας. Ωστόσο, 8 στους 10 όγκοι είναι καλοήθεις και όχι καρκινικοί.

Αν η γιαγιά, η μητέρα, η αδερφή ή η κόρη σας διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού, αυτομάτως εντάσσεστε σε ομάδα υψηλότερου κινδύνου. Υποβληθείτε σε μαστογραφία τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν από την ηλικία διάγνωσης του καρκίνου σε κάποια κοντινή συγγενή ή από την ηλικία των 35 κι έπειτα. Συζητήστε με το γιατρό σας την εμφάνιση ασυνήθιστων συμπτωμάτων.

Στη μαστογραφία, οι μαστοί συμπιέζονται για την εξέτασή τους. Η πίεση αυτή μπορεί να προκαλέσει μια μικρή δυσφορία για πολύ λίγο. Οι ασθενείς που νιώθουν περισσότερη ευαισθησία μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους σε διάστημα μίας εβδομάδας από την ολοκλήρωση του κύκλου τους, ώστε το στήθος τους να είναι λιγότερο ευαίσθητο.

Οι γυναίκες που είχαν την πρώτη τους περίοδο πριν από την ηλικία των 12, όσες δεν απέκτησαν παιδιά ή απέκτησαν το πρώτο τους παιδί μετά από την ηλικία των 30 ή των οποίων η εμμηνόπαυση εμφανίστηκε μετά από τα 55 χρόνια παρουσιάζουν υψηλότερο κίνδυνο.

Πρέπει να υποβάλλεστε σε κλινική εξέταση μία φορά το χρόνο. Αν παρατηρήσετε ύποπτα συμπτώματα ή αλλαγές στο στήθος σας, πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψή σας, μην διστάσετε να επισκεφτείτε το γιατρό σας συντομότερα.

Παρόλο που σε ορισμένες μελέτες έχει αποδειχτεί πως παράγοντες, όπως τραυματικά γεγονότα και απώλειες, μπορούν να επηρεάσουν τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού, δεν έχει επίσης αποδειχτεί με συγκεκριμένα δεδομένα η άμεση σχέση μεταξύ στρες και καρκίνου του μαστού. Ένας τομέας που διερευνάται επί του παρόντος είναι το κατά πόσο η μείωση του στρες μπορεί να βελτιώσει την ανοσολογική απόκριση και να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού.