Αυτοεξέταση

Μην παραλείπετε να αφιερώνετε μερικά λεπτά στην αυτοεξέταση των μαστών σας, τουλάχιστον μία φορά το μήνα, επτά-οκτώ μέρες μετά την περίοδο, ή μία σταθερή ημέρα του μήνα, για όσες γυναίκες δεν έχουν περίοδο. Αυτή η απλή αυτοεξέταση μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά! Περίπου το 70% όλων των καρκίνων του μαστού ανιχνεύονται μέσω αυτοεξέτασης, ενώ η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης σε 98%. Αν ανιχνεύσετε κάποιο ογκίδιο, κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας, αλλά μην πανικοβάλλεστε – 8 στους 10 όγκοι δεν είναι καρκινικοί. Για να αποφύγετε την περιττή ανησυχία, μιλήστε με το γιατρό σας για κάθε τι που σας προβληματίζει.

Το πρόγραμμα έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού πρέπει να περιλαμβάνει: 

  • Ξεκινώντας από την ηλικία των 20: Αυτοεξέταση για τυχόν ενδείξεις αλλαγής.
  • Εάν είσαστε 20 ως 39 ετών, θα πρέπει εκτός από την αυτοεξέταση μία φορά το μήνα, να υποβάλλεστε σε κλινική εξέταση των μαστών σας κάθε δύο με τρία χρόνια και να κάνετε τον πρώτο σας έλεγχο με μαστογραφία μετά τα 35 σας.
  • Μετά τα 40 η μαστογραφία και ο κλινικός έλεγχος από γιατρό να γίνεται κάθε χρόνο.
  • Όλες οι ηλικίες: Καταγραφή προσωπικών εξετάσεων, μαστογραφιών και επισκέψεων στο γιατρό σε ημερολόγιο  ή σε λεπτομερές αρχείο. Διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, ακολουθώντας διατροφή χαμηλή σε λιπαρά, με τακτική άσκηση, διακοπή του καπνίσματος και μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ.

Στο ντους

Σηκώστε το αριστερό σας χέρι. Με τα δάχτυλα του δεξιού χεριού σας, εξετάστε προσεκτικά το αριστερό σας στήθος με κυκλική φορά, ξεκινώντας από την εξωτερική πλευρά της κορυφής, πιέζοντας τόσο δυνατά όσο για να αισθανθείτε τον ιστό από κάτω. Μετά από έναν ολοκληρωμένο κύκλο, προχωρήστε ένα εκατοστό προς την κορυφή του στήθους και ξανακάντε τον κύκλο, συνεχίζοντας μέχρι να φθάσετε στη θηλή. Ελέγξτε την περιοχή πάνω από το στήθος, ειδικά την περιοχή της μασχάλης, για εξογκώματα ή για σκληρίες. Επαναλάβετε στο δεξί στήθος.

Στον καθρέπτη

Τοποθετείστε τα χέρια σας στα πλευρά σας και ελέγξτε τα στήθη σας για οποιαδήποτε αλλαγή στο χρώμα, στο μέγεθος, στο σχήμα ή για λακκούβες ή ραβδώσεις της επιδερμίδας. Ελέγξτε ξανά, πρώτα τοποθετώντας τα χέρια στους γοφούς, πιέζοντας ώμους και αγκώνες μπροστά για να συσφίξετε τους μυς του στήθους και στη συνέχεια, σηκώστε τα χέρια και σταυρώστε τα απαλά πίσω από το κεφάλι.

Σε ύπτια θέση

Με ένα μαξιλάρι κάτω από τον αριστερό ώμο, σηκώστε το αριστερό σας χέρι πάνω από το κεφάλι. Εξετάστε όλο το στήθος με κυκλικές κινήσεις, όπως περιγράφεται στο 1ο βήμα. Επαναλάβετε στο δεξί στήθος. Επίσης, πιέστε απαλά την κάθε θηλή και ελέγξτε αν βγαίνει υγρό.