Μαστογραφία

Η μαστογραφία είναι μία ακτινογραφία των μαστών. Μπορεί να αποκαλύψει αλλαγές στον μαστό, πριν γίνουν αντιληπτές από εσάς ή το γιατρό σας με τη ψηλάφηση.

Το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με την Europa Donna Κύπρου, στο θέμα της ενημέρωσης, λειτουργεί από το 2003 το Πρόγραμμα Πληθυσμιακού Ελέγχου – Ανιχνευτικό Πρόγραμμα Καρκίνου του Μαστού, με από το οποίο προσφέρει σε γυναίκες, ηλικίας 50-69, δωρεάν μαστογραφία κάθε δύο χρόνια.

Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού, οι γυναίκες λαμβάνουν, ταχυδρομικώς, πρόσκληση από το Υπουργείο Υγείας, για να προσέλθουν για δωρεάν μαστογραφία. Συνίσταται η μαστογραφία να συνοδεύετε συστηματικά και από ένα υπερηχογράφημα το οποίο όμως δεν αποτελεί μέρος του προγράμματος για όλες τις γυναίκες.

Mammography

Όταν μια γυναίκα παραλάβει την πρόσκληση, θα πρέπει να επικοινωνήσει με το Κέντρο Πληθυσμιακού Ελέγχου της Επαρχίας της, το οποίο αναγράφεται στην πρόσκληση, και να διευθετήσει τηλεφωνικά την ημέρα και ώρα της εξέτασής της.

Συνίσταται να μην χρησιμοποιείτε πούδρα ή αποσμητικό σπρέι, στις μασχάλες, την ημέρα της εξέτασης γιατί μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα της μαστογραφίας.