Μύθοι για τον καρκίνο του μαστού

Αποφύγετε την παραπληροφόρηση και τους μύθους που γεννά ο φόβος.

ΜΥΘΟΣ:

Ένα ογκίδιο στο στήθος είναι πάντα καρκίνος.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ:

Αν ανακαλύψετε ένα ογκίδιο στο στήθος σας που δεν εξαφανίζεται με τον καιρό ή κάποια άλλη αλλαγή στον ιστό των μαστών σας, είναι πολύ σημαντικό να επισκεφτείτε αμέσως το γιατρό σας. Ωστόσο, 8 στους 10 όγκοι στο στήθος είναι καλοήθεις και όχι καρκινικοί. Πολλές φορές οι γυναίκες δεν επισκέπτονται το γιατρό τους, φοβούμενες το τι θα ανακαλύψουν. Ωστόσο, πρέπει να αναλάβετε την ευθύνη της υγείας σας, πραγματοποιώντας τακτικές αυτοεξετάσεις, επικοινωνώντας συχνά με το γιατρό σας και προγραμματίζοντας μαστογραφίες σε τακτά χρονικά διαστήματα.

ΜΥΘΟΣ:

Ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται μόνο σε γυναίκες.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ:

Κι όμως, όχι. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, στις Η.Π.Α., περίπου 1.700 άντρες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού και 450 από αυτούς θα καταλήξουν, εξαιτίας της νόσου. Παρόλο που το ποσοστό αυτό είναι μικρό, και οι άντρες πρέπει να υποβάλλονται σε αυτοεξέταση και να αναφέρουν τυχόν αλλαγές που παρατηρούν στο γιατρό τους.

ΜΥΘΟΣ:

Η μαστογραφία μπορεί να προκαλέσει τη μετάσταση του καρκίνου.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ:

Η μαστογραφία, που στην ουσία είναι μια ακτινογραφία του μαστού, αποτελεί το καλύτερο εργαλείο για τον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου του μαστού. ΔΕΝ προκαλεί μεταστάσεις ούτε η ίδια η μαστογραφία, ούτε η πίεση που ασκείται στο μαστό κατά την εκτέλεσή της. Μην αμελείτε τις μαστογραφίες, εξαιτίας της εμπειρίας άλλων ανθρώπων. Βασίστε την απόφασή σας στις συστάσεις του γιατρού σας και μην παραλείπετε να συζητάτε μαζί του για τυχόν ερωτήσεις ή ανησυχίες που έχετε.

ΜΥΘΟΣ:

Αν μια γυναίκα έχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, σημαίνει πως θα εμφανίσει κι εκείνη καρκίνο.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ:

Παρόλο που οι γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν, οι περισσότερες γυναίκες που εμφανίζουν καρκίνο δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό της νόσου. Αν η μητέρα, η αδερφή, η κόρη ή η γιαγιά σας έπασχε ή πάσχει από καρκίνο του μαστού, πρέπει να υποβάλλεστε σε μαστογραφία κάθε 5 χρόνια, πριν από την ηλικία της διάγνωσής τους ή από τα 35 σας χρόνια κι έπειτα.

ΜΥΘΟΣ:

Ο καρκίνος του μαστού είναι μεταδοτικός.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ:

ΔΕΝ κολλάτε τον καρκίνο, ούτε μπορείτε να τον μεταδώσετε σε κάποιο άλλο άτομο. Ο καρκίνος του μαστού είναι το αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης των κυττάρων του σώματός σας. Ωστόσο, μπορείτε να προστατευτείτε, αν γνωρίζετε τους παράγοντες κινδύνου και ακολουθείτε το πρόγραμμα έγκαιρης διάγνωσης.

ΜΥΘΟΣ:

Αν μια γυναίκα γνωρίζει ότι έχει μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1 ή BRCA2, μπορεί να προλάβει τον καρκίνο του μαστού.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ:

Παρόλο που οι μεταλλάξεις στα γονίδια αυτά τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες υποδεικνύουν την προδιάθεσή για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού, μόνο ένα ποσοστό 5%-10% των ασθενών παρουσιάζει στην πραγματικότητα τη μετάλλαξη αυτή. Οι μεταλλάξεις αυτές δεν αποτελούν απόλυτο συσχετισμό με την ανάπτυξη της νόσου. Όπως και η ηλικία ή το οικογενειακό ιστορικό του καρκίνου, πρόκειται για έναν παράγοντα που δεν μπορείτε να ελέγξετε. Ωστόσο, μπορείτε να ενημερώσετε το γιατρό σας, να αυτοεξετάζεστε τακτικά και να εστιάζετε στο γεγονός ότι οι πιθανότητες να μην εμφανίσετε τη νόσο υπερβαίνουν το 90%.

ΜΥΘΟΣ:

Αν μια γυναίκα δεν παρουσιάζει συμπτώματα, δεν χρειάζεται να υποβληθεί σε μαστογραφία.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ:

Η μαστογραφία μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο ως και δύο χρόνια πριν εσείς ή ο γιατρός σας εντοπίσει κάποιο ογκίδιο.