Δράσεις, Τα νέα μας

Ελενα Κουντουρά στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου: Η ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού να γίνει υπόθεση των γυναικών

Η ενημέρωση και ο προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού πρέπει να να γίνει υπόθεση όλων των γυναικών τόνισε πριν λίγες ημέρες η ευρωβουλευτής και πρόεδρος της Europa Donna Hellas Έλενα Κουντουρά μιλώντας στην ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Η κα Κουντουρά, υπογράμμισε πως ο καρκίνος του μαστού έχει την υψηλότερη θνησιμότητα, εάν όμως διαγνωστεί έγκαιρα είναι 100% ιάσιμος.

Ο καρκίνος του μαστού είναι από τις πιο συχνές μορφές της νόσου για τις γυναίκες. Πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου του Μιλάνου, έδειξε πως φέτος τα ποσοστά θανάτων από τον καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με το 2014 θα μειωθούν κατά 9% σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. εκτός από την Πολωνία, όπου θα αυξηθούν κατά 2%.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Annals of Oncology» έδειξαν πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει τη μεγαλύτερη πτώση κατά 13%. Ακολουθεί η Γαλλία με ποσοστό 10% η Γερμανία με ποσοστό 9%, η Ιταλία με 7% και η Ισπανία με 5%. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας το 2014 υπήρξαν 92.000 θάνατοι από καρκίνο του μαστού στην Ευρώπη και το 2019 προβλέπονται να φτάσουν τις 92.800, που σημαίνει ότι το βάρος της νόσου θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Η μείωση των συνολικών ποσοστών θνησιμότητας οφείλεται σε εθνικά προγράμματα πρόληψης, ενώ η μεγαλύτερη βελτίωση παρατηρήθηκε μεταξύ των γυναικών ηλικίας 50 έως 69 ετών. Για φέτος η έρευνα εκτιμά πως το ποσοστό θνησιμότητας θα μειωθεί στις γυναίκες ηλικίας 50 έως 69 ετών, κατά 16%, αλλά στις γυναίκες ηλικίας 70 έως 79 ετών το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 6%.