Δράσεις, Εκδηλώσεις

Ενημέρωση & Ευαισθητοποίηση για τον Καρκίνο του Μαστού: Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Πρόληψη, από την Έγκαιρη Ανίχνευση έως την Οριστική Θεραπεία

Η Φιορίτα Πουλακάκη, Χειρούργος Μαστού, Διευθύντρια του Κέντρου Μαστού και Χειρουργικής Κλινικής Μαστού της Ευρωκλινικής Αθηνών και εθνική Αντιπρόσωπος της Europa Donna Hellas, ομιλήτρια με θέμα «Ενημέρωση & Ευαισθητοποίηση για τον Καρκίνο του Μαστού: Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Πρόληψη, από την Έγκαιρη Ανίχνευση έως την Οριστική Θεραπεία» / “Breast cancer awareness: Primary and secondary prevention. From early detection to definite cure” στην εκδήλωση “Gender in Health” που διοργάνωσε η ευρωβουλευτής και πρόεδρος της EDH κα Ε. Κουντουρά στο Ευρωκοινοβούλιο (9/12/2019).

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί το συχνότερο νεόπλασμα στο γυναικείο πληθυσμό. Η πρόληψη του καρκίνου του μαστού αφορά την πρωτογενή και την δευτερογενή πρόληψη. Η κληρονομικότητα ευθύνεται για το 5-10% όλων των καρκίνων, το υπόλοιπο 90% οφείλεται σε διατροφικούς, περιβαλλοντικούς και παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής. Εξατομικευμένες στρατηγικές μείωσης του κινδύνου ανάπτυξης κακοήθειας στο μαστό αφορούν τη διακοπή του καπνίσματος, των αντισυλληπτικών και των σκευασμάτων ορμονικής υποκατάστασης, περιορισμό της χρήσης αλκοόλ και διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους.

Η παρακολούθηση των γυναικών με τις κατάλληλες για την ηλικιακή ομάδα εξετάσεις (μαστογραφία, υπερηχογράφημα, μαγνητική μαστογραφία και άλλες πιο εξειδικευμένες εξετάσεις) και τον ατομικό κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου, εξασφαλίζει την έγκαιρη διάγνωση με αποτέλεσμα την αύξηση των ποσοστών ίασης. Τα τελευταία χρόνια η έγκαιρη διάγνωση σε συνδυασμό με τις νεώτερες θεραπείες που έχουμε στη διάθεση μας, έχει οδηγήσει στην αύξηση της επιβίωσης από την νόσο δίνοντας ένα ελπιδοφόρο μήνυμα σε όλες τις γυναίκες που νοσούν.