Άρθρα

Καρκίνος του Μαστού και Σεξουαλικότητα

Ο  Μαστός είναι το όργανο-σύμβολο του φύλου, της μητρότητας και της σεξουαλικότητας της γυναίκας. Η συνολική υγεία της γυναίκας – σωματική, ψυχική και κοινωνική – θίγεται όχι μόνο από τη διάγνωση ενός καρκίνου στο μαστό της, αλλά και κατά τη πορεία της μέσα από τη θεραπεία και στη συνέχεια, στη ζωή της μετά την αντιμετώπισή του. Είναι γεγονός, λοιπόν,  ότι η σεξουαλικότητα της ασθενούς μπορεί ορισμένες φορές να επηρεαστεί.

Η σεξουαλικότητα εκφράζεται με ποικίλους τρόπους, όπως ο τρόπος που ντυνόμαστε, το πώς κινούμαστε και μιλάμε, αλλά και με το άγγιγμα και τη σεξουαλική επαφή. Αυτή όμως η σεξουαλική έκφραση μπορεί να γίνει δύσκολη όταν κανείς προσπαθεί να επιβιώσει ή όταν πονάει ή νιώθει εξαντλημένος, και ως αποτέλεσμα, η σεξουαλική ζωή αρκετές φορές μπαίνει σε 2η μοίρα. Επιπλέον, η σχέση με το σύντροφο μπορεί να μπει σε μια κρίση. Ο φόβος απόρριψης και η αγωνία για την ικανοποίηση του συντρόφου μπορεί να οδηγήσει την ασθενή σε άρνηση, απόσυρση και παραίτηση από την σεξουαλικότητά της.

Ωστόσο, ο γιατρός θα πρέπει να δημιουργεί το κατάλληλο κλίμα εμπιστοσύνης και να δίνει τη δυνατότητα στην ασθενή να συζητήσει τέτοιου είδους θέματα μαζί του, να τα αξιολογήσει με τη δέουσα βαρύτητα, καθώς επίσης και να παρέχει τη κατάλληλη θεραπευτική αγωγή ή να παραπέμψει την ασθενή σε κάποιον άλλο ειδικό συνάδελφο του, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη βελτίωση της συνολικής υγείας της ασθενούς του.