Δράσεις, Εκδηλώσεις

Πρόληψη και “Γυναικολογική Υγεία”

Ο Γιώργος-Μάριος Μακρής Γυναικολόγος, Ογκολόγος, Χειρούργος και Διευθυντής της Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου της Ευρωκλινικής Αθηνών και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Europa Donna Hellas, παρουσίασε την πολύτιμη σημασία της πρόληψης με θέμα τη «Γυναικολογική Υγεία», στην εκδήλωση “Gender in Health” στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο κ. Μακρής τόνισε ότι η σωματική, ψυχική και σεξουαλική υγείας της γυναίκας είναι στοιχείο της ευημερίας μιας κοινωνίας. Η ανάγκη για φροντίδα μεταβάλλεται ανάλογα με το ηλικιακό φάσμα στο οποίο βρίσκεται. Η υγεία της γυναίκας είναι κρατική υπόθεση στην Ευρώπη, και σε μια ενωμένη Ευρώπη όμως θα έπρεπε να είναι συλλογική προσπάθεια. Τα επίπεδα παραγωγής επιστημονικής γνώσης χρήζουν βελτίωσης και αυτό είναι δείκτης ποιότητας του επιπέδου ζωής του Ευρωπαίου πολίτη.

Συγκεκριμένα:

“Η σωματική, ψυχική και σεξουαλική υγείας της γυναίκας είναι στοιχείο της ευημερίας μιας κοινωνίας. Η ανάγκη για φροντίδα μεταβάλλεται ανάλογα με το ηλικιακό φάσμα στο οποίο βρίσκεται.

 • Εφηβική ηλικία:
  Ενημέρωση για τις αναμενόμενες αλλαγές στο σώμα της νεαρής γυναίκας και αναγνώριση του μη φυσιολογικού. Εκπαίδευση γονέων και πρωτοβάθμιων γιατρών.
  Διαπαιδαγώγηση της έφηβης στην αντισύλληψη και προστασία έναντι των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων μέσα από το σχολείο, ιατρούς και εγκεκριμένες ηλεκτρονικές εφαρμογές.
  HPV (Ιός των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων) εμβολιασμός και πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο πριν την έναρξη της σεξουαλικής ζωής
 • Ενήλικη γυναίκα:
  Ετήσιος αναλυτικός γυναικολογικός έλεγχος για όλες τις γυναίκες: λήψη ιστορικού, κλινική εξέταση έξω και έσω γεννητικών οργάνων και μαστών, παπ τεστ ( σύμφωνα με τις οδηγίες ) και όταν χρειάζεται γυναικολογικό υπερηχογράφημα, εργαστηριακές εξετάσεις αίματος και ούρων, μαστογραφία και Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας όπου απαιτείται.
  Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική επάνω στην πρόληψη του γυναικολογικού Καρκίνου μέσα από Βελτίωση του τρόπου ζωής (Lifestyle Intervention), ευρύ πρόγραμμα HPV εμβολιασμού σε μεγαλύτερες ηλικίες και υποχρεωτικό ευρύ πληθυσμιακό screening.
  Αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας με ευαισθητοποίηση των γυναικών νεαρής ηλικίας, παροχή σύγχρονων υπηρεσιών εμβρυομητρικής ιατρικής, υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και ευνοϊκές Ευρωπαϊκές πολιτικές για την ενίσχυση της οικογένειας.
 • Εμμηνόπαυση:
  Εντατικοποίηση των πολιτικών πρόληψης του καρκίνου μέσα από τον υγιή τρόπο ζωής ( ενημέρωση, ειδικά ιατρεία, βιωματικά σεμινάρια ) και έγκαιρης διάγνωσης δια της τακτικής γυναικολογικής εξέτασης και μαστογραφίας.
  Ενημέρωση μέσα από Κοινωνικές, κρατικές και Διαδικτυακές δομές για τα συμπτώματα και την αντιμετώπιση της εμμηνόπαυσης. Κοινά ευρωπαϊκά Πρωτόκολλα και Ειδικά ιατρεία Εμμηνόπαυσης σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία.
 • Μέριμνα για τη Σεξουαλική Υγεία της μετεμμηνοπαυσιακής γυναίκας.
  Η υγεία της γυναίκας είναι κρατική υπόθεση στην Ευρώπη, σε μια ενωμένη Ευρώπη όμως θα έπρεπε να είναι συλλογική προσπάθεια. Τα επίπεδα παραγωγής επιστημονικής γνώσης χρήζουν βελτίωσης και αυτό είναι δείκτης ποιότητας του επιπέδου ζωής του Ευρωπαίου Πολίτη.