Δράσεις, Εκδηλώσεις

Τα συμπτώματα και οι λύσεις για την «Υγεία του Πυελικού Εδάφους»

Η Μιμή Μαρσέλλου Φυσικοθεραπεύτρια, συνιδρύτρια του προγράμματος Pelvic Floor Act , Αντιπρόεδρος και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Europa Donna Hellas, με θέμα τα συμπτώματα και τις λύσεις για την «Υγεία του Πυελικού Εδάφους».

Η κα Μαρσέλλου τόνισε πως η ειδική φυσικοθεραπευτική υποστήριξη βοηθά με λύσεις στην αντιμετώπιση της νεας πραγματικότητας και το πυελικό εδαφος μπορεί να δυσλειτουργήσει κάποια στιγμή στη ζωή μας αλλά δεν νοσεί. Η δυσλειτουργία του αποτελεί σύμπτωμα κι όχι νόσο…

Και τα συμπτώματα εχουν θεραπεία όταν εχουν την κατάλληλη αντιμετώπιση με τα κατάλληλα μέσα.

και η ομιλία αναλυτικά :

“Good evening ladies and gents, Dear MEP MrsKountoura thank you warmly for the invitation. I am the Vice President of EDH and a U.S. trained Manual and Pelvic Floor Physiotherapist and will talk about PF changes after BC treatment

Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα πολύ ευαίσθητο θέμα που απασχολεί και ταλαιπωρεί εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο, και που τα ταμπού και οι προκαταλήψεις τις εμποδίζουν να το αντιμετωπίσουν, με αποτέλεσμα να υποφέρουν οι ίδιες, να έχουν προβλήματα στη σχέση τους με τον σύντροφό τους, και να στερούνται την καλή ποιότητα ζωής.

  • Στις γυναίκες ο έμμηνος κύκλος σταματά φυσιολογικά συνήθως τη δεκαετία από τα μέσα της πέμπτης έως τα μέσα της έκτης δεκαετίας. Η εμμηνόπαυση, είναι μια ουσιαστική αλλαγή της ζωής, συμβαίνει γιατί οι ωοθήκες σταματούν να παράγουν τις γυναικείες ορμόνες, οιστρογόνα και προγεστερόνη. Θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού όπως η ορμονοθεραπεία, και η χημειοθεραπεία μπορεί να προκαλέσουν πρόωρη εμμηνόπαυση ή διάφορα εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα, επηρεάζοντας τη λειτουργία των ωοθηκών και μεταβάλλοντας άλλες λειτουργικές δομές στο σώμα.

Το θέμα που θα συζητήσουμε αφορά μια σειρά συμπτωμάτων που αφορούν το Πυελικό Έδαφος (ΠΕ), που υφίσταται αλλαγές μετά από την θεραπεία για τον καρκίνο μαστού. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να μην θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή μιας γυναίκας όπως ο καρκίνος αλλά μπορεί να δημιουργήσουν ψυχολογικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των γυναικών και της οικογένειας. Τα πιθανά αυτά συμπτώματα είναι

συχνουρία
ακράτεια ούρων
σταδιακή συρρίκνωση του κόλπου
κολπική ατροφία, ξηρότητα, καυσαλγία  
δυσκοιλιότητα, ακούσια απώλεια αερίων
πρόπτωση πυελικών οργάνων
μειωμένη σεξουαλική επιθυμία 
υπαισθησία κατά την σεξουαλική επαφή
επώδυνη σεξουαλική επαφή  
πυελικό πόνο

Ο Διεθνής Οργανισμός Εγκράτειας (ICS) και η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Φυσικοθεραπευτών για την Υγεία των Γυναικών (World Confederation in PhysicalTherapy) αναφέρουν τις 5 λειτουργίες και δυσλειτουργίες του ΠΕ. Αυτές αφορούν συμπτώματα της ουροδόχου κύστης, του έντερου, της μήτρας, σεξουαλική και πυελική λειτουργία.

Τα συμπτώματα των δυσλειτουργιών που αναφέρονται συχνότερα από τις γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση είναι η αδυναμία των μυών του ΠΕ να συνεχίσει να υποστηρίζει τα όργανα (κύστη, έντερο και μήτρα), και τα συμπτώματα υπαισθησίας ή πόνου κατά την σεξουαλική επαφή.

Γνωρίζουμε ότι 3/10 γυναίκες θα παρουσιάσουν συμπτώματα ακράτειας.

Γυναίκες που αναφέρουν συχνουρία, η απώλεια ούρων με βήχα, φτέρνισμα, γέλιο ή έντονη αθλητική δραστηριότητα δηλώνουν ότι γίνονται πιο επιρρεπής σε λοιμώξεις του ουροποιητικού λόγω μειωμένης πρόσληψης υγρών εξαιτίας του φόβου έλλειψης εγκράτειας και πιθανών ατυχημάτων.

Η κοινωνική οπισθοχώρηση από δραστηριότητες που επηρεάζουν θετικά την ψυχολογία και την ποιότητα ζωής, όπως είναι η άσκηση, είναι ένα σοβαρότατο πρόβλημα που οδηγεί στην κινησιοφοβία και στην κατάθλιψη.

Μια γυναίκα που ζυγίζει 60 κιλά, και λαμβάνει περίπου 1.5 λίτρο νερό την ημέρα, θα περιμέναμε να επισκεφθεί την τουαλέτα 4-6 φορές το 24ωρο για να ουρήσει.

Το ημερολόγιο ούρησης αποτελεί σημαντικό εργαλείο στην ειδική φυσικοθεραπεία ΠΕ για την καταγραφή της συμπεριφοράς της κύστης. Όταν προβλέπεται ανάγκη επανεκπαίδευσης της κύστης, αυτό γίνεται με ειδικό πρόγραμμα πρόσληψης υγρών και επισκέψεων στην τουαλέτα για ούρηση και με την εκμάθηση ειδικών ασκήσεων των μυών του ΠΕ με πιο γνωστές τις ασκήσεις Kegel.

Αυτές οι ασκήσεις ενδυναμώνουν τους μύες που χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να διακόψουμε την ούρηση. Πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν που είναι, τί είναι και πώς λειτουργεί το ΠΕ. Το ΠΕ δεν γυμνάζεται με γενική γυμναστική. Γυμνάζεται με ειδικές ασκήσεις που δίνονται από ειδικούς φυσικοθεραπευτές ΠΕ μετά από κλινική φθ αξιολόγηση.

  • Η αποχή από την σεξουαλική επαφή και την τρυφερή συντροφικότητα επηρεάζουν την σχέση όχι μόνον του ζευγαριού αλλά και της οικογένειας. Η πιθανή συρρίκνωση του κόλπου, ο πόνος και η ξηρότητα της κολπικής ατροφίας, η μειωμένη αίσθηση αλλά και ο πόνος κατά την σεξουαλική επαφή, πόνος στην ουρήθρα, και οποιοδήποτε άλλο είδος πυελικού πόνου απασχολούν τις γυναίκες και επηρεάζουν αισθητά την ποιότητα της ζωής της μετά τον καρκίνο. Ως αποτέλεσμα, η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, μεταβολές στη διάθεση, έλλειψη εμπιστοσύνης, και απώλεια της συγκέντρωσης και της μνήμης αναγκάζουν τη γυναίκα σε αρνητική συναισθηματικά φόρτιση.

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της πρόωρης εμμηνόπαυσης μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπισθούν όταν μια γυναίκα ήδη αντιμετωπίζει και τον καρκίνο.

Η φυσικοθεραπευτική υποστήριξη προσφέρει μεγάλη ανακούφιση και βοηθά με λύσεις στην αντιμετώπιση της νέας πραγματικότητας.

Τεχνικές χαλάρωσης με ειδικές διαφραγματικές αναπνοές, διατάσεις και σωστή διαχείριση της στάσης του σώματος στοχεύουν σε μόνιμες λύσεις και στην βελτίωση της σεξουαλικής και πυελικής λειτουργίας και επομένως της γενικότερης ψυχολογίας.

  • Με την πρόωρη εμμηνόπαυση έχουμε μεταβολή της θέσης των οργάνων που βαραίνουν, και επηρεάζουν ελλειμματικά την υποστηρικτική ικανότητα συγκράτησης τους μέσα στην πύελο. Η μειωμένη ενισχυτική δύναμη των μυών του ΠΕ, η αίσθηση βάρους μέσα στη λεκάνη ¨σαν κάτι να θέλει να βγει από τον κόλπο”, η αλλαγή της ανατομίας της περιοχής κατά το σκούπισμα και η δυσκοιλιότητα, επιβεβαιώνουν την πιθανή δυσλειτουργία του ΠΕ, της μήτρας και του κατώτερου εντέρου.

Εργονομικές τεχνικές για την ορθότερη θέση κατά την κένωση και ειδικές τεχνικές χαλάρωσης και ενδυνάμωσης του ΠΕ έχουν άμεσα και θεαματικά αποτελέσματα.

  • Έχει υπολογισθεί ότι το 65-70% των εμμηνοπαυσιακών γυναικών θα παρουσιάσει τουλάχιστον ένα σύμπτωμα κολπικής ατροφίας. Μόλις το 5-10% (δηλαδή περίπου 140.000 – 210.000 γυναίκες στην Ελλάδα) θα επιζητήσει ιατρική βοήθεια.

Η γυναίκα θεωρεί ότι δεν υπάρχει θεραπεία και ότι είναι δικό της «κρυφό» θέμα που δεν επιθυμεί να το συζητήσει με το γιατρό, και να το κοινοποιήσει γενικά.Δυστυχώς γνωρίζουμε ότι θα πάρει 3-7 χρόνια σε μια γυναίκα για να αναφέρει συμπτώματα δυσλειτουργίας του ΠΕ.

Η έγκαιρη διεπιστημονική ενημέρωση από ειδικούς γιατρούς και φθ ΠΕ μπορεί να οδηγήσει τις γυναίκες εκτός ταμπού και στην άμεση επιλογή κατάλληλης θεραπείας σύμφωνα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Η θεραπεία θα πρέπει να ελέγχεται τακτικά και οι γυναίκες θα πρέπει να ενθαρρύνονται ώστε να ενημερώνουν για οποιαδήποτε νέα συμπτώματα εμφανίζονται.

  • Η πρόληψη αποτελεί βασικό στόχο στην διατήρηση της βελτίωσης της ποιότητας ζωής. Η έγκαιρη ενημέρωση με το one to one coaching μετά τη χειρουργική επέμβαση και τη θεραπεία είναι κρίσιμη.

Η εξωστρέφεια των γυναικών προς τους ειδικούς, αλλά και η ενημέρωσή τους από τους Διεθνείς και Παγκόσμιους φορείς για την Υγεία των Γυναικών αποτελούν προοδευτική λύση για την αναζήτηση απαντήσεων αλλά και τη μετάδοση της πληροφορίας.

Οι εθνικές οργανώσεις και οι οργανώσεις υποστήριξης γυναικών με συνεχή προώθηση της Επίγνωσης και ενημέρωσης και με στόχο την κατάρριψη των ταμπού, την κατανόηση όλων των παράλληλων σωματικών δυσλειτουργιών που συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού και την ολιστική προσέγγιση της υγείας γυναικών συμβάλουν δυναμικά στις εξελίξεις στον Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο χάρτη της υγείας.

Το πυελικό έδαφος μπορεί να δυσλειτουργήσει κάποια στιγμή στη ζωή μας αλλά δεν νοσεί. Η δυσλειτουργία του αποτελεί σύμπτωμα και όχι νόσο. Και τα συμπτώματα έχουν θεραπεία όταν έχουν την κατάλληλη αντιμετώπιση με τα κατάλληλα μέσα.

Η επικοινωνία είναι κρίσιμη και οι γυναίκες είναι καλύτερες στο να ζητούν βοήθεια από τους άνδρες.

Η EDH είναι πιστή στις κατευθυντήριες γραμμές, εργάζεται προς την κατεύθυνση της επικοινωνίας αυτών των γραμμών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο επηρεάζοντας την πολιτική γνώμη και διεκδικώντας αδιάκοπα την βέλτιστη Υγεία όλων των γυναικών πριν αλλά και μετά τον καρκίνο του μαστού.

Εύχομαι μαζί να συνεχίσουμε την πρόοδο όχι μόνο για τις γυναίκες αλλά και για την υγεία όλης της οικογένειας!

COSMOS WITHOUT WOMEN IS NOT COSMOS!