Εκδηλώσεις, Τα νέα μας

16ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της Europa Donna στο Ζάγκρεμπ – Κροατία

Σε κλίμα χαράς, συγκίνησης, δημιουργικότητας, αλλά και προβληματισμού, έλαβε χώρα το 16ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της Europa Donna, μετά από απουσία τεσσάρων χρόνων δια ζώσης συνεδρίου. Όσο για το θέμα του Συνεδρίου;

“Breaking Barriers Starts With Us!” – “Το Σπάσιμο των Φραγμών ξεκινά από εμάς!»

Το τριήμερο από Παρασκευή 27 έως και Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023, 200 περίπου εκπρόσωποι από όλες τις χώρες-μέλη της Europa Donna – Ευρωπαϊκός Συνασπισμός κατά του Καρκίνου του Μαστού, βρέθηκαν μαζί στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, ώστε να συζητήσουν για τα πιο φλέγοντα ζητήματα, να ρίξουν φως σε κρίσιμες πτυχές, αλλά και να παρέχουν γνώση για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στον καρκίνο του μαστού. Παράλληλα, η ανταλλαγή δημιουργικών ιδεών που έγινε ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν ανεκτίμητη. Όλα αυτά, έχοντας ως στόχο να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο οι προσπάθειες για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην ίση πρόσβαση σε προ-συμπτωματικό έλεγχο, διάγνωση, θεραπεία και αποκατάσταση σε όλες τις χώρες – μέλη.

Τη Europa Donna Hellas εκπροσώπησαν η κα Φιορίτα Πουλακάκη (Εθνική Αντιπρόσωπος της Europa Donna Hellas και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνασπισμού κατά του Καρκίνου του Μαστού – Europa Donna), η κα Μιμή Μαρσέλλου (Αντιπρόεδρος της Εuropa Donna Hellas), η κα Αντιγόνη Κρέτση (μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Europa Donna Hellas) και ο κος Γιώργος Μάριος Μακρής (μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Europa Donna Hellas).

Στο συνέδριο συμμετείχαν πολλές εξέχουσες προσωπικότητες διαφόρων κλάδων. Ανάμεσά τους, σημαντικοί καθηγητές Πανεπιστημίων από διάφορα μέρη του κόσμου, εξειδικευμένοι γιατροί όλων των τομέων που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού, καθώς επίσης και η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων και πρώην πρόεδρος της Europa Donna, κα Στέλλα Κυριακίδη, και η κα Susan Knox, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Europa Donna από το 1999 ως το 2021 κι Επίτιμη Εκτελεστική Διευθύντρια/Ανώτερη Σύμβουλος Πολιτικής που εκπροσωπεί τη Europa Donna σε σημαντικά έργα, όπως BIG και AURORA, δοκιμαστικές επιτροπές MINDACT και Ευρωπαϊκά Συνέδρια για τον Καρκίνο του Μαστού (EBCC), υπηρετώντας παράλληλα στην Ομάδα Ανάπτυξης Κατευθυντήριων Γραμμών του ECIBC (Πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Καρκίνο του Μαστού).

To συνέδριο ξεκίνησε με κεντρική ομιλήτρια την κα Στέλλα Κυριακίδη,η οποία μας ενημέρωσε σχετικά με το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου, τις επιτυχίες, αλλά και τις προκλήσεις στη φροντίδα του καρκίνου του μαστού. Η Επίτροπος τόνισε ότι το Σχέδιο για τον Καρκίνο αποδίδει με πολλούς τρόπους, αλλά εξακολουθεί να μην υπάρχει ίση πρόσβαση για προ-συμπτωματικό έλεγχο, διάγνωση και θεραπεία στην Ε.Ε. και, επομένως, μια πρόκληση για το μέλλον θα είναι να εξετάσουμε πιο προσεκτικά τον εντοπισμό των ανισοτήτων και την εξεύρεση λύσεων για την αντιμετώπισή τους.

Ξεχωριστό και ιδιαιτέρως σημαντικό σημείο του συνεδρίου, όμως,ήταν η ανακοίνωση της κας Στέλλας Κυριακίδηότι, για πρώτη φορά, η μεταστατική νόσος συμπεριλήφθηκε στο ευρωπαϊκό σχέδιο καταπολέμησης του καρκίνου και ότι υπάρχει ειδική χρηματοδότηση για αυτήν.Αυτό σηματοδοτεί και την επιτυχία της καμπάνιας the cance rcurrency (www.thecancercurrency.com), σχετικά με τον Μεταστατικό Καρκίνο του Μαστού, στην οποία συνέβαλαν όλα τα κράτη-μέλη της Europa Donna, κι είναι ένα σημαντικό βήμα, ανάμεσα στα πολλά που ελπίζουμε να ακολουθήσουν σχετικά με το θέμα του μεταστατικού καρκίνου του μαστού.

Η κα Bettina Borisch από το MPH Institute of Global Health στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης στην Ελβετία, ανέλυσε με στοιχεία και αριθμούς το κομμάτι των ανισοτήτων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, με χαρακτηριστική της φράση ότι «το 2023 ο κόσμος έχει δει περισσότερες ανισότητες από τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο», τονίζοντας, παράλληλα, τη σημασία της ίσης πρόσβασης στην ποιοτική φροντίδα και εκπαίδευση. Ομιλητές, όπως ο κος Tit Albrecht από το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας στη Σλοβενία, μαζί με την κα Bettina Borisch και την πρόεδρο της Europa Donna, κα Tanja Spanic, συζήτησαν, δίνοντας στρατηγικές και βήματα για την υπεράσπιση και υπέρβαση των ανισοτήτων στον καρκίνο του μαστού τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Άλλοι ομιλητές παρουσίασαν θέματα αιχμής, όπως τα τελευταία νέα κι έρευνες που φέρνουν επανάσταση στη χειρουργική επέμβαση των καρκίνων στο μαστού (κα Φιορίτα Πουλακάκη), το AI Breast Imaging και το πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί πλέον να διαδραματίσει αναπόσπαστο ρόλο στην απεικόνιση του μαστού, δίνοντας τη δυνατότητα να έχουμε έγκαιρη ανίχνευση και στον δυσανάγνωστο ιστό του μαστού(κα Mireille Broeders), την αντιμετώπιση παραγόντων κινδύνου στην ακτινολογία, όπως οι πυκνοί μαστοί, (κα Αλεξάνδρα Αθανασίου),διερευνήθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με καρκίνο του μαστού σε διαφορετικές ηλικίες και πώς διαφέρει η φροντίδα με τις βέλτιστες πρακτικές στις νεαρές γυναίκες έναντι των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών (κος Fedro Peccatori, κα Laura Biganzoli,κα Tanja Spanic,κα Susan Knox), καθώς και τις τελευταίες έρευνες σχετικά με τις μεθόδους διαχείρισης των παρενεργειών των θεραπειών (κος Davide Soldato) κ.α.

Επιπλέον, παρουσιάστηκαν τρία επιτυχημένα και πολύ ενδιαφέροντα case-studies, το ένα από την ομάδα της Κύπρου, όπου παρουσίασε τα επιτυχημένα τους βήματα προς το Δικαίωμα στη Λήθη, το άλλο από το Λουξεμβούργο, όπου παρουσίασε ένα εντυπωσιακό έργο με στόχο την παροχή οικογενειακής υποστήριξης σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν καρκίνο του μαστού, και το τελευταίο από τη Σερβία, η οποία μοιράστηκε τη δημιουργία ενός application με συνταγές που αφορούν στους νοσούντες με καρκίνο του μαστού.

Μετά το κλείσιμο του συνεδρίου, έγινε η Γενική μας Συνέλευση κι εγκρίθηκε το στρατηγικό σχέδιο της Europa Donna πανευρωπαϊκά, για τα επόμενα 5 χρόνια. Γιατί Αλλάζοντας Στάση, ανταλλάσσοντας σκέψεις και ιδέες, και λαμβάνοντας έγκυρη γνώση για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον καρκίνο του μαστού, μπορούμε και Παίρνουμε Θέση πιο αποτελεσματικά!