Άρθρα

Covid19 : Πως μπορούμε να προστατεύσουμε την ψυχική μας υγεία.

‘Αρθρο της Στελίνας Σαμή, κλινικής ψυχολόγου , μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής της Europa Donna Hellas

Και έτσι, ξαφνικά, ήρθε στη ζωή μας ο κορονοΪός και άλλαξε τα πάντα στη ζωή μας. Από τη μία στιγμή στην άλλη μπήκαμε σε καραντίνα, βιώνοντας όλοι μας μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Οι πανδημίες, όμως, δεν είναι, μονάχα, ένα ιατρικό φαινόμενο. Επηρεάζουν την κοινωνία στο σύνολό της, αλλά και τον καθέναν από εμάς μεμονωμένα. Σίγουρα όλοι μας αισθανόμαστε ανασφάλεια και αβεβαιότητα, ενώ κάποιοι άλλοι εκφράζουμε άγχος, ακόμη και πανικό. Είναι φυσιολογικό. Πώς μπορούμε ,όμως, εμείς οι ίδιοι να προστατεύσουμε την ψυχική μας υγεία?

Aρχικά, ας περιορίσουμε την έκθεση μας στα ΜΜΕ, διότι η συνεχόμενη ροή αρνητικών ειδήσεων αυξάνει το φόβο. Ενημερωνόμαστε, δεν τρομοκρατούμαστε. Επιλέγουμε πληροφόρηση από έγκυρες πηγές.

Ακόμη πιο σημαντικό είναι να διατηρήσουμε την επικοινωνία με τους «σημαντικούς άλλους» μας, δηλαδή τους πιο κοντινούς μας ανθρώπους.

Προτιμούμε την επαφή πρόσωπο με πρόσωπο, μέσω της τεχνολογίας, για να διατηρήσουμε το αίσθημα σύνδεσης με τους ανθρώπους. Δεν είμαστε μόνοι.

Φροντίζουμε τον εαυτό μας, τρώγοντας ισορροπημένα, κοιμόμαστε επαρκώς και ασκούμαστε ήπια. Τέλος, όταν αισθανόμαστε ψυχικά πιεσμένοι, προσπαθούμε να εντοπίσουμε το λόγο για τον οποίο νιώθουμε έτσι. Καταγράφουμε τις αιτίες για τις οποίες υπάρχει πρακτική λύση, εκείνες που θα βελτιωθούν με το πέρασμα του χρόνου και όσες δεν ελέγχουμε.

Αλήθεια, σε τί ωφελεί να ανησυχούμε για όσα δε μπορούμε εμείς να διορθώσουμε?