Εκδηλώσεις

“Η ζωή μετά τον Καρκίνο του Μαστού – Το δικαίωμα στη Λήθη”: Εκδήλωση της Προέδρου της EDH Έλενας Κουντουρά στο Ευρωκοινοβούλιο (9/3/2023)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε η Πρόεδρος της Europa Donna Hellas, Ευρωβουλευτής Ελενα Κουντουρά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, με προσκεκλημένους ομιλητές εκπροσώπους από την Κομισιόν, Ευρωπαϊκούς φορείς και επιστήμονες από το χώρο της ιατρικής και των υπηρεσιών υγείας, με θέμα την ζωή των ασθενών με καρκίνο του μαστού μετά τη διάγνωση της νόσου.

Τα άτομα που έχουν βιώσει ή εξακολουθούν να βιώνουν καρκίνο του μαστού έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν τη ζωή τους, χωρίς καμία διάκριση. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί λόγοι που καθιστούν δύσκολη την επιστροφή σε μια συνηθισμένη ζωή . Σε ολόκληρη την ΕΕ, το ιστορικό νόσησης από καρκίνο μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο για την πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές πιστωτικές υπηρεσίες, ιδιαίτερα σε προϊόντα ασφάλισης πληρωμών. Αυτό επηρεάζει σημαντικά την ικανότητα των επιζώντων από καρκίνο να λαμβάνουν δάνεια, καθώς και υπηρεσίες ασφάλισης ταξιδιού, υγείας και ζωής. Το Δικαίωμα στη Λήθη είναι το κλειδί για τους επιζώντες του καρκίνου, ορισμένοι από τους οποίους έχουν αναφέρει ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης σε αυτές τις υπηρεσίες λόγω του ιστορικού της υγείας τους.

Στην εισαγωγική της τοποθέτηση η κα Κουντουρά ανέφερε:
“Η εκδήλωση που οργάνωσα με την υποστήριξη της ευρωομάδας μου The Left επικεντρώνεται σε βασικά ζητήματα που σχετίζονται με ένα ευρύ φάσμα σημαντικών εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού και οι επιζώντες όταν προσπαθούν να επιστρέψουν σε μια φυσιολογική ζωή. Αποσκοπεί στη θέσπιση μιας πολιτικής συζήτησης σχετικά με την ανάγκη για ένα Δικαίωμα της ΕΕ στη Λήθη που θα αποτρέπει τις διακρίσεις, θα προάγει την κοινωνική ισότητα και θα διασφαλίζει την ίση πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες για όλους τους επιζώντες του καρκίνου”.


Η εκδήλωση άνοιξε με το χαιρετισμό της Επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ Στέλλας Κυριακίδου,  η οποία τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου, που βρίσκεται στην τρίτη χρονιά εφαρμογής του, είναι προτεραιότητα,  έχει στόχο να αντιμετωπίσει ολιστικά τον καρκίνο, από την έγκαιρη διάγνωση μέχρι την επιβίωση, την ποιότητα ζωής και την πρόληψη,  και επιδιώκει την εξάλειψη των ανισοτήτων μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, αλλά και εντός κάθε χώρας.

Ο Λουκάς Φούρλας, Ευρωβουλευτής της Κύπρου και Πρόεδρος της Ομάδας Ευρωβουλευτών κατά του Καρκίνου, επεσήμανε σε μήνυμά του ως προτεραιότητα την ανάγκη για ενθάρρυνση της πρόληψης, του έγκαιρου εντοπισμού και της έγκαιρης αντιμετώπισης του καρκίνου. Υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωράει σε σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της υγείας  για την έρευνα, την περίθαλψη και τη συγκέντρωση πανευρωπαϊκών δεδομένων. Αναφέρθηκε επίσης στο έργο και την έκθεση της ειδικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τον Καρκίνο και στις ολοκληρωμένες συστάσεις της για το ζήτημα αυτό.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης έλαβαν τον λόγο κατά σειρά οι :

Marzia Zambon, Executive Director of Europa Donna Organisation
•The role of Europa Donna – The European Breast Cancer Coalition, on survivorship issues

Η Marzia Zambon, Εκτελεστική Διευθύντρια του Οργανισμού Europa Donna,  ανέδειξε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιζώντες από τον καρκίνο του μαστού αλλά και τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Συνασπισμού για τον Καρκίνο του Μαστού στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων

Fiorita Poulakaki, Vice President of Europa Donna Organisation
•What happens after diagnosis of breast cancer

George Marios Makris, Gynecologist
•Survivorship and Gynecological health.

Mimi Marcellou, Vice President of Europa Donna Hellas
•Sexual dysfunction after breast cancer treatment? An issue we need to address.

Η κ. Μιμή Μαρσέλλου είναι φυσιοθεραπεύτρια πυελικού εδάφους, υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και αντιπρόεδρος της Europa Donna Hellas.
Το αντικείμενο της, μεταξύ άλλων, είναι η υποστηρικτική φυσικοθεραπευτική παρέμβαση για την αντιμετώπιση του ουρογεννητικού συνδρόμου της εμμηνόπαυσης, σε γυναίκες που διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού. Η κ. Μαρσέλλου μας εξηγεί πώς η επιβίωση πρέπει να συνοδεύεται από χαρά και απόλαυση μετά από τον καρκίνο του μαστού και πώς η φυσικοθεραπεία πυελικού εδάφους δρα υποστηρικτικά και θεραπευτικά ώστε οι γυναίκες που έχουν επιβιώσει της νόσου, να επανέλθουν στη σεξουαλική ζωή υποστηριζόμενες από την επιστήμη και τη σωστή φροντίδα στο γυναικείο σώμα.

Stella Zoulinaki, General Secretary of Europa Donna Hellas
•The right to be forgotten

Η Γενική Γραμματέας της Europa Donna Hellas & Insurance Agent, Life & Business Coach κ. Στέλλα Ζουλινάκη αναφέρθηκε στην Ομιλία της για το «Δικαίωμα στη Λήθη», το δικαίωμα δηλαδή κάθε ατόμου με εμπειρία καρκίνου να προχωρήσει στη ζωή του, χωρίς διακρίσεις, έχοντας πρόσβαση σε ασφαλιστικές καλύψεις και χρηματοπιστωτικές διευκολύνσεις. Αναφέρθηκε στα σημερινά δεδομένα κατόπιν πανευρωπαϊκής έρευνας και το πως και σε ποιες χώρες σήμερα εφαρμόζεται. Αλλά και στην μελλοντική επιδίωξη για την δημιουργία ενός Κώδικα Δεοντολογίας Πανευρωπαϊκά όπου θα αναγνωρίζει το Δικαίωμα στη Λήθη ώστε να προλαμβάνονται οι διακρίσεις και να βελτιωθεί η πρόσβαση των επιζώντων από καρκίνο σε χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες.

Stella Mastora, Vice President of Europa Donna Cyprus
•Primary prevention and Breast Cancer

Η Αντιπρόεδρος της Europa Donna Κύπρου Στέλλα Μάστορα αναφέρθηκε στην πρωτογενή πρόληψη και τον καρκίνο του μαστού καθώς και τον ρόλο που διαδραματίζει η Europa Donna Κύπρου προς αυτή την κατεύθυνση, κυρίως στην ενημέρωση, την πρόληψη, στην έγκαιρη διάγνωση, στην εξειδικευμένη αντιμετώπιση και στη διαγνωστική και θεραπευτική διαδικασία.

Antigoni Kretsi, Member of  the board of Europa Donna Hellas  
•Living with Breast Cancer. The project

Στην ομιλία της“Project: Ζώντας με καρκίνο του μαστού”,η κα Αντιγόνη Κρέτση, εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. της Europa Donna Hellas, Σύμβουλος Στρατηγικής & Επικοινωνίας, καθώς και NLP Trainer & Consultant, μας ανέπτυξε τον τρόπο με τον οποίο η ίδια διαχειρίστηκε τη διαδικασία από τη διάγνωση μέχρι την αποκατάσταση, όταν διαγνώστηκε στα 36 της με καρκίνο του μαστού.

Κάνοντας η ίδια τον σύμβουλο του εαυτού της καθημερινά και ορίζοντας την όλη διαδικασία ως “project”, η κα Κρέτση μάς κάνει μια περιήγηση στο πώς εκμεταλλεύτηκε τις γνώσεις από τις δύο επαγγελματικές της ιδιότητες,ακολουθώντας συγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό και διαδικασία ανάπτυξης ενός ευέλικτου mind set, ώστε να βρει το μεγάλο “κλειδί” του όλου project και να βοηθήσει τον εαυτό της σ’ αυτό το ταξίδι.

Κατά το κλείσιμο της εκδήλωσης, προβλήθηκε ένα σημαντικό φιλμ που έχει ετοιμάσει η ανεξάρτητη επαγγελματίας φωτογραφίας Ολυμπία Κρασαγάκη, επιζήσασα από καρκίνο του μαστού, με τίτλο «Filming Breast Cancer» και αναδεικνύει ολόκληρη την πορεία της κάθε γυναίκας που βιώνει αυτή την δύσκολη εμπειρία.

Το video ολόκληρης της εκδήλωσης με Ελληνική διερμηνεία στο https://youtu.be/CfNygtkqqYI

Το video της εκδήλωσης με Αγγλική διερμηνεία στο https://youtu.be/zX1R8OI9O8o