Άρθρα

Διαχείριση Ογκολογικών ασθενών εν μέσω πανδημίας λόγω Covid-19

*Διευκρινήσεις από την Ακτινοθεραπευτή-Ογκολόγο Ελένη Τσιπνίδου , μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Europa Donna Hellas.

Η  ογκολογική ομάδα των ασθενών αποτελεί μια εξαιρετικά ευάλωτη ομάδα ασθενών,λόγω της ανοσοκαταστολής που ενδέχεται να παρουσιάζουν και που οφείλεται, είτε στην αντινεοπλασματική θεραπεία που λαμβάνουν, είτε στην νόσο αυτή καθ’ εαυτή.

Αυτό όμως που πρέπει να καταστεί σαφές και να τονιστεί είναι πως ο απαραίτητος  διαγνωστικός έλεγχος, καθώς και οι κάθε είδους θεραπευτικές παρεμβάσεις θα πρέπει  να υλοποιούνται κανονικά,λαμβάνοντας τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης για την ευαίσθητη αυτή ομάδα των ασθενών.

  • Πιο συγκεκριμένα και σχετικά με την χορήγηση ακτινοβολίας στους ογκολογικούς ασθενείς ,σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της ESTROASTROASCO αναγνωρίζεται ο κίνδυνος καθυστέρησης της ακτινοθεραπείας, για ασθενείς με ταχέως εξελισσόμενο, ενδεχομένως ιάσιμο όγκο που μπορεί να αντισταθμίσει τους κινδύνους έκθεσης/μόλυνσης με Covid-19.
  • Ωστόσο ασθενείς που έχουν ένδειξη να λάβουν ακτινοβολία για απλό έλεγχο των συμπτωμάτων, μπορούν είτε να καθυστερήσουν λίγο  την έναρξη  της ακτινοβολίας τους , είτε να επιλεγούν σύντομα (λίγων ημερών–επιταχυνόμενα σχήματα χορήγησης της ακτινοβολίας) .
  • Σε γενικές γραμμές προτιμώνται τα επιταχυνόμενα σχήματα Ακτινοβολίας όπου αυτά έχουν ένδειξη και κρίνεται ασφαλής η χορήγηση τους.
  • Οι ασθενείς με χαμηλό κίνδυνο νεοπλασματικής νοσηρότητας,(π.χορμονοευαίσθητοι όγκοι όπως ο καρκίνος του προστάτου και του μαστού), μπορούν επίσης να καθυστερήσουν την έναρξη της ακτινοβολίας , πάντα βέβαια σε συνεννόηση με τον θεράποντα ακτινοθεραπευτή-ογκολόγο.
  • Εξυπακούεται πως τα Ογκολογικά καθώς και τα Ακτινοθεραπευτικά τμήματα θα πρέπει να παραμείνουν χωρίς κρούσματα COVID-19. Αν υπάρξει κρούσμα θα πρέπει να απομονωθεί άμεσα από τους υπόλοιπους ασθενείς με καρκίνο και να απευθυνθεί σε νοσοκομείο αναφοράς.
  • Σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των ακτινοθεραπευτικών τμημάτων πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι κανόνες απολύμανσης (καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών και τεχνολογικού εξοπλισμού). Οι τεχνολόγοι ακτινοθεραπείας θα πρέπει να φορούν προστατευτική μάσκα και να τηρούν σχολαστικά την υγιεινή των χεριών τους κυρίως μετά την επαφή από κάθε ασθενή.
  • Οι ασθενείς κατά την προσελευσή τους και για όσο διάστημα παραμένουν στο Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα για την θεραπεία τους θα πρέπει να φορούν προστατευτική μάσκα.
  • Στις αίθουσες αναμονής να μην δημιουργείται συγχρωτισμός και να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των ασθενών.

Η συνειδητοποίηση εγκαίρως του προβλήματος της ταχύτατης διασποράς του COVID -19 και η πειθαρχία  που επιδείξαμε όλοι μας  στην τήρηση των περιοριστικών μέτρων  απέδωσαν, όπως διαφαίνεται από την μέχρι τώρα εξέλιξη της πανδημίας στην  χώρα μας. Χρειάζεται λίγο ακόμη υπομονή για την επάνοδο στην κανονικότητα.

Δεν πρέπει όμως να υπάρξει εφησυχασμός, απαιτείται συνεχής επαγρύπνιση και ειδικά από τους ογκολογικούς ασθενείς που έχουν να σηκώσουν ένα ακόμη βαρύ φορτίο ,αυτό της νόσου τους, πέρα από το άγχος της  νόσησης από ένα εξαιρετικά μεταδοτικό ιό που ενδέχεται να περιπλέξει την κατάσταση της υγείας τους.

Και σε αυτόν τον αγώνα όμως θα βγούν νικητές ,γιατί η πειθαρχία τους σε συνδιασμό με την δύναμη της θέλησης  τους και της  δίψα τους για ζωή, τους κάνει ατρόμητους και αποφασισμένους για την τελική νίκη.

ΤΣΙΠΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ–ΟΓΚΟΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ-ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ ΝΟΣ.”ΙΑΣΩ”