ορμονοθεραπεία
Μετά τον καρκίνο

Οι επικουρικές ορμονοθεραπείες και οι επιπτώσεις τους στη σεξουαλική υγεία των γυναικών

*Μιμή Μαρσέλλου, PT., MSc., Ph.D. candidate Φυσικοθεραπεύτρια Πυελικού Εδάφους και Μυοσκελετικών Παθήσεων, Αντιπρόεδρος Europa Donna Hellas.

Η χημειοθεραπεία και οι επικουρικές ορμονοθεραπείες που λαμβάνουν οι γυναίκες για τη μετεγχειρητική αντιμετώπιση του καρκίνου μαστού, ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την ανάπτυξη του ουρογεννητικού συνδρόμου.

Τα κυρίαρχα συμπτώματα του ουρογεννητικού συνδρόμου είναι:

  • Ξηρότητα κόλπου (100%)
  • Δυσπαρευνία (78%)
  • Αίσθηση καψίματος (57%)
  • Φαγούρα (57%)
  • Δυσουρία (32%)

Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης του Πυελικού Εδάφους αποτελούν μη ορμονικές θεραπευτικές επιλογές

Ανάμεσα στις μη ορμονικές θεραπευτικές επιλογές του ουρογεννητικού συνδρόμου της εμμηνόπαυσης (αιφνίδια διακοπή της έμμηνου ρύσης) συγκαταλέγονται οι ασκήσεις του πυελικού εδάφους -μια σειρά ασκήσεων που ενδυναμώνουν το πυελικό έδαφος, αυξάνουν την αντοχή του και τη δυνατότητα χαλάρωσης -στις οποίες εκπαιδεύεται η πάσχουσα γυναίκα από έναν εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή και τις οποίες διενεργεί με την καθοδήγησή του μετά από σχετική εκπαίδευση, με πρόγραμμα ρουτίνας στο σπίτι.

Η φυσικοθεραπεία πυελικού εδάφους ως θεραπεία πρώτης γραμμής για την αντιμετώπισης του Ουρογεννητικού Συνδρόμου της Εμμηνόπαυσης

Η φυσικοθεραπεία πυελικού εδάφους (ΦΠΕ) συστήνεται από τον Διεθνή Οργανισμό Εγκράτειας (ICS), ως θεραπεία πρώτης γραμμής για την αποκατάσταση του  Ουρογεννητικού Συνδρόμου της Εμμηνόπαυσης (GSM) και των συμπτωμάτων του συνεισφέροντας στην ποιότητα ζωής όχι μόνο των εμμηνοπαυσιακών γυναικών του γενικού πληθυσμού, αλλά και των γυναικών μετά από θεραπεία καρκίνου του μαστού. Το χαμηλό κόστος και οι ελάχιστες «παρενέργειες» της ΦΠΕ, αποτελούν έναν ακόμη λόγο για να επιλέγεται ως πρώτης γραμμής θεραπεία για τη δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους.

Οι έρευνες επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα των ασκήσεων του Πυελικού Εδάφους στην αντιμετώπιση του Ουρογεννητικού Συνδρόμου

Από τις έρευνες που έχουν εκπονηθεί αναφορικά με το ουρογεννητικό σύνδρομο της εμμηνόπαυσης, τα προγράμματα επανεκπαίδευσης του πυελικού εδάφους έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στη βελτίωση των κολπικών συμπτωμάτων (ξηρότητα, δυσπαρευνία) και στην επίδραση που αυτά έχουν στη σεξουαλική λειτουργία και σε άλλες πληθυσμιακές ομάδες.

Για παράδειγμα, σε γυναίκες που έχουν ξεπεράσει τον γυναικολογικό καρκίνο, με παρόμοια συμπτώματα με τις γυναίκες με ουρογεννητικό σύνδρομο μετά από την  εμμηνόπαυση, δείχνουν ουσιαστική βελτίωση στο πρόβλημα της δυσπαρευνίας και της σεξουαλικής δυσλειτουργίας, έπειτα από πρόγραμμα ασκήσεων πυελικού εδάφους 4 εβδομάδων, συμπεριλαμβανομένων συνεδριών με ασκήσεις και βιοανάδραση.

Οι γυναίκες παραμένουν ανυποστήρικτες, παρά τις αποτελεσματικές λύσεις που προσφέρει η φυσικοθεραπεία

Παρά τις ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές που προσφέρει η φυσικοθεραπεία για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του ουρογεννητικού συνδρόμου μετά την εμμηνόπαυση, οι περισσότερες γυναίκες που εμφανίζουν τέτοια συμπτώματα ως αποτέλεσμα της θεραπείας τους για καρκίνο μαστού, παραμένουν ανυποστήρικτες. Μέχρι σήμερα και παρά τα υποσχόμενα θετικά αποτελέσματά της, η ΦΠΕ δεν χρησιμοποιείται ευρέως ως επιλογή θεραπευτικής αντιμετώπισης και δεν είναι διαδεδομένη ούτε ανάμεσα στις ασθενείς, αλλά ούτε και ανάμεσα στους επαγγελματίες υγείας που τις φροντίζουν.

Γιατί οι γυναίκες δεν αναζητούν και δεν λαμβάνουν θεραπεία;

Ανάμεσα στις πιθανές αιτίες συγκαταλέγονται η έλλειψη ενημέρωσης για την προοδευτική φυσική εξέλιξη αυτής της κατάστασης, όσον αφορά τις αποτελεσματικές και ασφαλείς θεραπείες και για το κόστος, αλλά και τις δυσκολίες που ενέχει η κάθε θεραπευτική προσέγγιση.

Το 50% των γυναικών με καρκίνο του μαστού διστάζουν να συζητήσουν τα συμπτώματα του GSM με τους επαγγελματίες υγείας και καταφεύγουν σε εναλλακτικές θεραπείες χρησιμοποιώντας πρακτικές χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα που έγινε το 2014, μόνο το 10,3% των επαγγελματιών υγείας γνωρίζουν πως να διαχειριστούν τα συμπτώματα του GSM, ενώ οι ουρογεννητικές και σεξουαλικές ανησυχίες συχνά παραβλέπονται και δεν αντιμετωπίζονται.

——— πηγή ———-

Η Europa Donna Hellas συνεργάζεται με την IPSEN και στηρίζει το EverydayWins στον αγώνα ενημέρωσης για τον κακρινο του μαστού. Το EverydayWins έχει φτιαχτεί αποκλειστικά για τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού, με σκοπό την έγκυρη ενημέρωσή τους σχετικά με τη νόσο. Μπορείτε να ενημερωθείτε για τις θεραπείες και να διαβάσετε συμβουλές που θα βοηθήσουν την καθημερινότητά σας στο:
https://www.everydaywins.org/